The Road to GMM2014: Graspop trekt resoluut de kaart van de jeugd

Metalminnende harten slaan iets harder, het vuur dat brandt in het hoofd van elke metalhead laait weer wat hoger op. Het aftellen naar Graspop Metal Meeting is begonnen! Newsmonkey, partner van Graspop Metal Meeting, gaat de komende dagen en weken proberen om je een beetje wegwijs te maken in de meer dan honderd bands die zullen aantreden in Dessel en in het coolste metalfeest ter wereld tout court? Vandaag: de “jonge” bands die we aanraden.

Al jaren vraagt de metalen goegemeente zich af waar het headlinergewijs naartoe moet met een festival als Graspop Metal Meeting. Het klopt dat in het verleden menig affiche werd aangevoerd door bands die we, met het grootste respect, kunnen omschrijven als krasse knarren, bejaarde bangers of roestige rockers.

Toegegeven, voor een show zoals die van Twisted Sister mag men ons ten allen tijde komen storen en ook Iron Maiden gaat nog steeds niet vervelen, maar het mag duidelijk zijn dat er nood is aan een stevige, frisse wind in de hoogste regionen van metalland. Dat hebben ze bij GMM heel goed begrepen, aangezien ze dit jaar vrijdag bijvoorbeeld laten afsluiten door Avenged Sevenfold

Onder de indruk

Velen zullen zich afvragen of de jonkies (want in vergelijking met Black Sabbath, die andere headliner, zijn het echt wel broekventjes) wel in staat zijn om een festival met de allure van GMM af te sluiten. Nadat wij de show die de heren van A7X eind vorig jaar neerzetten in de Amsterdamse Ziggodome mochten aanschouwen, waren we al overtuigd van hun kunnen. Neem maar van ons aan dat iedere rechtgeaarde liefhebber van ietwat stevigere muziek onder de indruk zal zijn. (Hier kan je overigens het grote newsmonkey Avenged Sevenfold-interview nog eens lezen) 

Feest met Denen

Naast de rockers uit Huntington Beach sluiten ook de Denen van Volbeat een hoofdpodium af. Zaterdag zullen Michael Poulsen en zijn kornuiten ten dans spelen en ongetwijfeld, tot spijt van wie hen benijd, de Desselse weide omtoveren tot één gigantisch groot metalfeest. 

Met deze twee afsluiters geven de mensen achter GMM aan dat ze kiezen voor de headliners van de toekomst. Zowel A7X als Volbeat zijn niet aan hun debuut op Graspop Metal Meeting toe en weten als geen enkele andere, jonge band hoe ze een groot publiek kunnen bespelen.

48 debutanten op de affiche

De keuze om twee van de drie belangrijkste plaatsen op de affiche over te laten aan relatief jonge bands kadert tevens in een bewuste keuze voor de jeugd. Wie een minder vrijblijvende blik gooit op de line-up van dit jaar merkt dat er niet alleen een gigantische hoeveelheid bands voor de eerste keer rendez-vous zullen geven (48 om juist te zijn), ook uit de groepen die men geprogrammeerd heeft kan men afleiden dat het gegeven ‘verjonging’ meer dan eens in het achterhoofd heeft meegespeeld. 

Voor wie op 26, 27, 28 en 29 juni graag enkele ‘jonge’ bands aan het werk ziet, durven we zeker deze acts aan te raden. Let wel, het credo ‘kiezen is verliezen’ in het achterhoofd houdend weten we ook dat dit lijstje allesbehalve zaligmakend is. Het is gewoon op z’n newsmonkeys: lekker eigenwijs.

Onze vijf tips:

1. Architects (zondag 29 juni, Jupiler Stage, 19:55-20:45)

Ze mogen dan al zes albums en een documentaire over hun ‘bijna-wereldtournee’, tweeling Tom en Dan Searle en de rest van het Engelse Architects zijn in vergelijking met veel van hun collega-muzikanten jonge snaken. Met hun nieuwste plaat, ‘Lost Forever//Lost Together’ bewezen ze eerder dit jaar dat ze een absolute topact zijn binnen het genre. 

2. Crossfaith (zondag 29 juni, Jupiler Stage, 13:20-14:00)

Venijnige beats en blieps, in een niet te weerstane mix met brute metalcore. Dat is in een notendop waaraan men zich mag verwachten bij een show van Crossfaith. Deze bende losgeslagen Japanners lappen alle regels van de kunst aan hun laarzen en pakken uit met pompende elektro en verschroeiende gitaren. Absoluut geen voer voor behoudsgezinde lieden en daarom met stip op onze lijst!

3. letlive. (zondag 29 juni, Jupiler Stage, 14:55-15:35)

Eveneens niet meteen iets voor de conservatieve metalliefhebber zijn de heren van het uit Los Angeles afkomstige letlive. . De extreem energieke post-hardcore van dit vijftal laat zich omschrijven als ‘alternatieve metal, experimentele rock en hardcore punk’. Kan allemaal goed zijn, maar letlive. laat zich niet in een vakje vangen. Wie zijn muziek graag nuttigt zonder oogkleppen, kan maar beter maken dat hij of zij een plaatsje heeft tegen het podium. 

4. Temptations For The Weak (donderdag 26 juni, Metal Dome, 18:15-18:55)

Met een initiatief als Red Bull Bedroom Jam biedt GMM al een paar jaar op de vooravond van het festival de kans aan beginnende bands om op het grote podium van de Metal Dome het beste van zichzelf te geven en zo een ticket naar eeuwige roem te bemachtigen. De vier kerels van Temptations For The Weak spelen in het kader van de Red Bull Bedroom Jam donderdagavond ten dans en nodigen iedereen die van tijd tot tijd een stevige potje metal weet te waarderen uit.

5. Battlecross (vrijdag 27 juni, Jupiler Stage, 13:20-14:00)

De jonge honden van Battlecross pakten vorig jaar nog uit met ‘War Of Will’, hun tweede album. Daarop serveren ze een heerlijk smerige portie old school thrash, die ze zonder al te veel franjes een 21ste-eeuws jasje hebben aangemeten. Alleen al hiervoor wordt de passage van Battlecross op GMM eentje om naar uit te kijken.

Tickets kopen voor de Graspop Metal Meeting doe je hier.

Meer
Lees meer...