Left Right
scrollTop top

Theo Francken (N-VA) is “Niet van plan om ontslag te nemen”


Theo Francken (N-VA) is “Niet van plan om ontslag te nemen”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal geen ontslag nemen naar aanleiding van de Soedanese vluchtelingenkwestie. Dat zegt hij in een interview aan VTM Nieuws. Daarmee reageert Francken voor het eerst op de aanhoudende vraag van Karel De Gucht (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V). 

Hoewel er intussen uit zowel liberale als conservatieve hoek een vraag naar ontslag kwam, is Theo Francken niet van plan om zijn post als staatssecretaris te verlaten. Dat zegt hij aan VTM Nieuws. Zowel Wouter Beke (CD&V) als Karel De Gucht (Open Vld) hadden de laatste weken te kennen gegeven dat de staatssecretaris op z’n minst moest “nadenken over z’n rol.”

Intussen blijft Francken wel de populairste politicus van Vlaanderen, hij werd ook door De Tijd uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar.

Identificatiemissie

Maar dat ontslag komt er nu zeker niet, zegt Francken. Hij kreeg eerder vandaag al steun van N-VA partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Francken ligt onder vuur omdat hij de Soedanese autoriteiten toestemming gaf om op identificatiemissie te gaan in het Maximilaanpark. Toen Francken ook Soedanezen terugstuurde en zij te kennen gaven dat ze in hun thuisland gefolterd waren.

Francken kreeg kritiek in de Kamer, maar ook van de Verenigde Naties en verontschuldigde zich. Er zouden geen repatriëringsvluchten naar Soedan meer komen. Toen er toch onduidelijkheid bleek over een later gecancelde vlucht, sprak Francken over een communicatiestrategie. Karel De Gucht vroeg vervolgens om ontslag, en ook Wouter Beke alludeerde op een nieuwe staatssecretaris voor de post Asiel en Migratie.

“Ik denk niet aan ontslag nemen”

Theo Francken verloor echter de steun van zijn partij nooit, en dit is slechts een finale bevestiging van wat we al wisten. “Ik denk niet aan ontslag nemen, maar dat de sfeer niet goed is, dat kan je wel zeggen”, zei Francken aan VTM Nieuws. “Ik probeer mijn werk te doen. Feit is dat ik geen gemakkelijke portefeuille heb, maar dat is in elke Europese regering zo. Ik kan zeker nog samenwerken met CD&V. Zowel in Lubbeek als in Brussel zit ik samen met hen in een meerderheid en dat loopt goed, dus waarom niet?”, reageert hij verder op de uithaal van Beke.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489