“TikTok is een gegevensverzamelingsdienst versluierd als sociaal netwerk”, zegt Anne Longfield, voormalig kindercommissaris voor Engeland, over de manier waarop TikTok gegevens van kinderen verzamelt en gebruikt. Een aanklacht wordt ingediend namens miljoenen kinderen in het Verenigd Koninkrijk die de razend populaire video-sharing-app hebben gebruikt, bericht de BBC.
Advocaten zouden aanvoeren dat TikTok persoonlijke informatie van kinderen verzamelt, waaronder telefoonnummers, video’s, exacte locaties en biometrische gegevens, zonder voldoende waarschuwing, transparantie of de wettelijk vereiste toestemming, en zonder dat kinderen of ouders weten wat er met die informatie wordt gedaan.
Schadevergoeding van miljarden euro’s
De aanklacht, een collectieve rechtsvordering, zou worden ingesteld namens alle Britse kinderen die TikTok sinds 25 mei 2018 hebben gebruikt. Kinderen die niet vertegenwoordigd willen worden, kunnen zich afmelden.
De rechtszaak tegen TikTok werd vorig jaar voor het eerst aangespannen door een anoniem 12-jarig meisje, gesteund door voormalig kindercommissaris Anne Longfield.
Volgens Longfield zijn 3,5 miljoen kinderen in het Verenigd Koninkrijk getroffen. Als de zaak wordt gewonnen, zouden de betrokken kinderen elk duizenden ponden verschuldigd kunnen zijn. (1 pond is 1,16 euro.) Dat zou kunnen neerkomen op een schadevergoeding van miljarden euro’s.
“Schimmige gegevensverzamelingspraktijken”
Hoewel alle socialemediaplatforms informatie verzamelen, vertelde Longfield aan de BBC dat ze zich richtte op TikTok omdat het een “buitensporig” gegevensverzamelingsbeleid heeft.
“TikTok is een enorm populair socialemediaplatform dat kinderen heeft geholpen contact te houden met hun vrienden tijdens een ongelooflijk moeilijk jaar. Achter de leuke liedjes, dansuitdagingen en lip-sync trends schuilt echter iets sinister.”
Ze beweert dat het bedrijf “een gegevensverzamelingsdienst is die dun versluierd is als een sociaal netwerk” en die “opzettelijk en met succes ouders heeft misleid’. Longfield voegde eraan toe dat die ouders het “recht hebben om te weten” welke privé-informatie wordt verzameld via de “schimmige gegevensverzamelingspraktijken” van TikTok.
800 miljoen gebruikers
TikTok beweert dat de zaak ongegrond is. Het zal de zaak dus ook aanvechten. “Privacy en veiligheid zijn topprioriteiten voor TikTok en we hebben robuust beleid, processen en technologieën om alle gebruikers te helpen beschermen, en onze tienergebruikers in het bijzonder”, klinkt het in een reactie van TikTok.
TikTok heeft wereldwijd meer dan 800 miljoen gebruikers en moederbedrijf ByteDance maakte vorig jaar miljardenwinsten, waarvan het overgrote deel via reclame-inkomsten.
(tb)