Er staan verschillende dating apps op stapel speciaal voor moslims. Minder bijvoorbeeld, een Tinder die uitsluitend voor moslims is.
Stel je level van islam in
Op traditionele datingsites voor moslims staan verplichte profielvragen die niet echt nog van de tijd zijn. Shaadi.com, de grootste met 30 miljoen actieve leden, vraagt bijvoorbeeld al meteen of je het profiel invult voor “jezelf, je zoon, je dochter, je broer of je zus”. En het vraagt naar “skin tone preferences” en vrouwen moeten bijvoorbeeld aanvinken of ze “housework” of “child-rearing” als hun belangrijkste taak zien.
Salaam Swipe zal andere filters hebben. Bijvoorbeeld je “level van islam” of hoe fanatiek je bent, met de opties “liberal”, “moderate” en “conservative”. Salaam Swipe is wel een buitenbeentje zegt de maker, Khalil Jessa, het is de bedoeling om iedereen toe te laten. Maar al snel blijkt dat onze interpretatie daarvan, namelijk die app ook voor niet-moslims zou zijn, toch niet te kloppen. Wat Jessa bedoelt is dat er verschillende soorten moslims op terecht kunnen, van “hipsters tot salafi’s”.
Minder is voorgesteld met Valentijn en het wordt momenteel uitgerold. Het is een quasi-kopie van Tinder, werkt ook hetzelfde, alleen, het is alleen bedoeld voor moslims.
Minder is niet de enige app die bezig is met mobiele liefde voor moslims. Er is Ishqr en op Instagram heb je Crescent, dat ook op het punt staat om uitgerold te worden voor iOS en Android. Later op het jaar lanceert Salaam Swipe.
Crescent is de meest progressieve van de hoop. De slogan is “moderne moslims helpen liefde te vinden”. De maker ervan heeft Afghaanse roots. Uit veiligheidsredenen wil hij alleen bekend zijn als Hamid. Zijn plan is om Crescent open te stellen voor homo’s, lesbiennes en zelfs transgenders. “Zolang ze maar moslim zijn en op zoek zijn naar een vaste relatie”. Want, Crescent wil net zoals de andere apps voor moslims heel duidelijk stellen dat dat de bestaansreden is: moslims niet helpen zoeken naar seksdate, wél naar vaste relaties.
Waar is wali?
De voor niet-moslims vreemdste app moet wel Bliss Marriage zijn, gemaakt door Aneesa Memon, een 25-jarige Amerikaanse moslima. Onder de slogan “the right person for you can be a mosque away – and you don’t even know it” is het ook alweer een geogerichte app op z’n Tinders, alleen, deze heeft een wali ingebouwd, of een digitale chaperon.
Als dating echt halal gebeurt, dan is er immers een wali aanwezig wanneer de twee prospectieve partners met elkaar converseren. En Bliss biedt zo’n digitale wali of chaperon. Van het moment dat er gematcht wordt, krijgt je wali altijd via email de inhoud van je chats. “This ensures the app is halal, and we don’t have to police anyone”, vertelt Memon ons.
Eén op vier mensen op onze planeet zijn moslim maar “finding a partner for Western Muslims is a huge problem”, zegt Memon. “We hebben in het Westen onze eigen cultuur moeten maken, een mix van wat onze ouders zijn en wat het land is waar we in opgegroeid zijn. We accepteren bijvoorbeeld geen echte gearrangeerde huwelijken meer. There should be standards. If I’m educated, it’s fair to want to meet people that are educated as well and doing something with their lives.”