Gebruikers van Tinder zullen binnenkort hun profielen kunnen verifiëren met een identiteitsbewijs. Voorlopig kan dat alleen in Japan. De datingapp hoopt zo een meer “veilige, authentieke” ervaring te bieden.
Tinder heeft aangekondigd dat het in “de komende kwartalen” een ID-verificatie-optie aan zijn app zal toevoegen voor gebruikers wereldwijd. Het bedrijf zal de verificatie in eerste instantie optioneel maken, tenzij wetten in bepaalde landen daar anders overs beslissen. Zo is verificatie via een identiteitsbewijs sinds 2019 al verplicht voor Tinder-gebruikers in Japan.
Tinder zei dat het zou overleggen met experts om te bepalen welke vormen van identiteitsbewijzen in verschillende landen zouden worden geaccepteerd en om te zorgen voor een “rechtvaardige, inclusieve en privacyvriendelijke aanpak”.
“Complex en genuanceerd”
Omdat ID-controle volgens Tinder “complex en genuanceerd” is, kiest het bedrijf naar eigen zeggen voor een test-and-learn aanpak voor de uitrol” van de nieuwe functie. Rory Kozoll, hoofd van Trust and Safety Product bij Tinder: “We weten dat een van de meest waardevolle dingen die Tinder kan doen om leden zich veilig te laten voelen, is ze meer vertrouwen te geven dat hun matches authentiek zijn en meer controle over met wie ze omgaan”.
“En we hopen dat al onze leden wereldwijd de voordelen zullen zien van interactie met mensen die door ons ID-verificatieproces zijn gegaan”, vervolgt Kozoll. “We kijken uit naar een dag waarop zo veel mogelijk mensen geverifieerd zijn op Tinder.”
“Uitdagend project”
Maar Tinder erkent ook dat niet alle gebruikers zich op hun gemak zouden voelen om hun echte identiteit te delen met het bedrijf. “We weten dat in veel delen van de wereld en binnen traditioneel gemarginaliseerde gemeenschappen, mensen dwingende redenen kunnen hebben dat ze hun echte identiteit niet kunnen of willen delen met een online platform”, zegt Tracey Breeden, vicepresident van Safety and Social Advocacy van moederbedrijf Match Group.
“Het creëren van een echt billijke oplossing voor ID-verificatie is een uitdagend, maar cruciaal veiligheidsproject en we kijken naar onze gemeenschappen en deskundigen om onze aanpak te helpen bepalen”, voegt Breeden eraan toe.
(bzg)