Toegang tot vliegtuig, concert of restaurant: krijgen we een tweedeling tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden?

Zullen gevaccineerden voor het coronavirus en niet-gevaccineerden een verschillende behandeling krijgen als ze op het vliegtuig willen, of naar een concert willen gaan? Zulke vragen worden urgenter nu verscheidene landen waaronder België hun vaccinatiestrategie bekend maken.

Een zaak is duidelijk: een vaccinbewijs wordt voor de toegang tot sommige internationale transportdiensten in het komende jaar belangrijker dan een paspoort. De baas van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas zorgde vorige week voor veel ophef met zijn stelling dat een passagier zal moeten bewijzen dat hij gevaccineerd is tegen Covid-19 om een vlucht te kunnen nemen. De luchtvaartkoepel IATA gaat voorlopig niet zo ver, maar lanceert wel een coronapaspoort dat informatie over coronatesten en eventuele vaccinering zal bundelen.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka roept donderdag de Belgische beleidsmakers op om op Europees vlak afspraken te maken voor de registratie van wie gevaccineerd is. “Wie gevaccineerd is, moet kunnen beschikken over een bewijs of document dat geldt voor de hele Europese Unie. Zo vermijden we dat gevaccineerde werknemers toch nog in quarantaine geplaatst zouden worden wanneer ze naar een ander land reizen”. Volgens topman Hans Maertens wordt een vaccinbewijs “een noodzakelijk middel om het vrije verkeer van werknemers te vrijwaren”.

De Amerikaanse overheid denkt dat een eenvoudige kartonnen kaart de efficiëntste oplossing is, toch in een eerste fase, eerder dan een app. Of er een digitaal register komt van alle Amerikaanse gevaccineerden, is volgens nieuwszender CNN nog onduidelijk.

Festivals

Niet alleen de luchtvaartsector denkt aan een verplicht vaccinbewijs. Ook de organisatoren van festivals en concerten denken eraan. De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) opende daar in de Nederlandse pers recentelijk het debat over.

‘Sneltesten die in korte tijd aantonen of iemand corona heeft horen er natuurlijk ook bij. Maar als je ons vraagt: ‘Zou het een idee zijn als mensen een bewijs kunnen tonen dat ze gevaccineerd zijn, ja of nee?’, dan zeg ik ja. Ik snap dat het lastig is, maar we moeten het erover hebben’, verklaarde directeur Berend Schans aan AD.nl.

Juristen zullen er wellicht een vette kluif aan hebben, want klachten over discriminatie zullen niet ver weg zijn. Het is immers duidelijk dat sommige lagen van de bevolking meerdere maanden geduld zullen moeten hebben vooraleer ze een vaccin ingespoten kunnen krijgen. En dan heb je ook nog de mensen die helemaal geen vaccin wensen. Kunnen al die niet-gevaccineerden de toegang tot sommige diensten of evenementen ontzegd worden?

Britse pubs

Aangezien het Verenigd Koninkrijk het snelst begint met massale vaccinaties, kijkt de rest van de wereld uit naar hoe de Britten met persoonlijke vaccin-informatie zullen omgaan. Dat kan dan als voorbeeld dienen.

Het Britse hoofd over de vaccinstrategie, Nadhim Zahawi, liet in een BBC-interview een ballonnetje op door te bevestigen dat het technisch mogelijk is om een vaccinbewijs in de Britse corona-app te integreren. Pubs, bioscopen of sportstadions – of zelfs uw werkplek – zouden dan uw vaccinatiestatus kunnen vragen voor u binnenkomt. Hij werd meteen teruggefloten door minister van Kabinetszaken Michael Gove, die beklemtoonde dat de Britse regering geen plannen had voor een vaccinpaspoort.

Quid social distancing?

Naast de mogelijk ongelijke toegang tot bepaalde diensten of locaties doemt er nog een tweede debat op: zullen de gevaccineerden zich aan dezelfde ‘social distancing’-regels moeten houden als de niet-gevaccineerden? Of hoe het laatste woord over de vaccinverdeling nog lang niet gezegd is.

Meer
Lees meer...