Tom Meeuws (Vooruit) trekt zich terug uit Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen; wie wordt lijsttrekker?

Tom Meeuws, voormalig schepen voor Vooruit in Antwerpen, heeft besloten zich niet langer kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze beslissing komt na een reeks racistische uitspraken, waardoor zijn positie onhoudbaar werd.

Tom Meeuws nam eerder ontslag als schepen, naar eigen zeggen omdat Vooruit onvoldoende tegenwicht kon bieden aan N-VA binnen het stadsbestuur. Kort daarna kwam aan het licht dat hij racistische opmerkingen had gemaakt. Zo noemde hij N-VA-schepen Nabilla Ait Daout de “mocroschepen” en verwees hij naar zijn partijgenote Jinnih Beels als “ons bruin”. Ook uitte hij racistische commentaren over Palestijnen.

Hoewel er speculaties waren dat Meeuws mogelijk toch een rol zou spelen in de komende verkiezingen, heeft hij nu zelf de knoop doorgehakt en zich definitief teruggetrokken. In een bericht aan De Morgen liet Meeuws weten geen verder commentaar te willen geven. Vooruit-kopstuk Conner Rousseau had eerder nog aangegeven dat Meeuws een tweede kans kon krijgen, mits hij schuldinzicht toonde. Meeuws zou echter geen lijsttrekkersplaats meer krijgen. Dit aanbod heeft Meeuws nu naast zich neergelegd.

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker?

Met het wegvallen van Meeuws en de beslissing van Jinnih Beels om de positie van lijsttrekker niet te willen, richt de aandacht zich nu op andere potentiële kandidaten binnen Vooruit. Karim Bachar, schepen voor Gelijke Kansen, wordt gezien als een sterke kandidaat die de islamitische kiezers kan aanspreken, die nu vaak naar PVDA overlopen. Andere mogelijke kandidaten zijn Tatjana Scheck, de opvolgster van Meeuws, en Oskar Seuntjens, een jong talent binnen de partij.

Zelfs Europarlementslid Kathleen Van Brempt wordt genoemd als mogelijke lijsttrekker. Hoewel zij herkozen is voor het Europees Parlement en heeft aangegeven daar te willen blijven, blijft haar naam in de wandelgangen circuleren.

Binnen de Antwerpse achterban was er nog enige steun voor Meeuws, wat de keuze voor een nieuwe lijsttrekker extra gevoelig maakt. Het is belangrijk voor de partij om een weloverwogen keuze te maken om de militanten mee te krijgen. Toch wil Vooruit niet te lang wachten. Tijdens de bijeenkomst van het Antwerpse lijstvormingscomité aanstaande zaterdag hoopt men de knoop door te hakken.

Mogelijk kartel met Groen

Een andere kwestie die nog in de lucht hangt, is een mogelijk kartel met Groen om samen PVDA te kunnen bekampen. Het feit dat Meeuws als lijsttrekker voor sommige Groen-leden een struikelblok was, is nu van de baan. Dit opent de deur voor verdere samenwerking tussen de twee partijen.

Meer
Lees meer...