Tom Waes gaat in nieuw programma op zoek naar waar nieuwe kiezers van wakker liggen

Het wordt een belangrijk politiek jaar, want op 9 juni 2024 vinden de federale, Vlaamse én Europese verkiezingen plaats. Op 13 oktober 2024 mogen we dan nog eens naar de stembus voor de provincieraads-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen. Om jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen wegwijs te maken, pakt VRT 1 uit met een nieuw programma met presentator Tom Waes.

Op 9 juni 2024 trekt ons land opnieuw naar de stembus. Daarbij zal er gestemd worden op zowel de federale, Vlaamse als Europese lijst. Voor meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren wordt het hun eerste keer in de stembus. Voor de Europese verkiezingen mogen jongeren vanaf 16 jaar hun stem uitbrengen, voor de andere lijsten gaat het om jongeren vanaf 18 jaar. In het nieuwe programma zal Tom Waes z’n oor te luister leggen bij deze nieuwe kiezers.

Gesprekken met politici

In het programma zal Tom Waes uitzoeken waar jonge mensen, die op zondag 9 juni voor de eerste keer hun stem mogen uitbrengen, van wakker liggen. Het gaat om een half miljoen first time voters, die allemaal tussen de 16 en 22 jaar oud zijn.

Tom Waes zal naar in vijf afleveringen naar vijf middelbare scholen in Vlaanderen trekken om te achterhalen wat er écht leeft bij jongeren. “Waar dromen jonge mensen van? Wat verwachten ze van de politiek? En op welke prangende vragen willen ze antwoorden?” De jongeren mogen deze vragen voorleggen aan drie politici die samen met Tom Waes de school bezoeken. Daar zullen ze één op één gaan met een groep laatstejaarsscholieren. Ze zullen luisteren naar hun vragen en een antwoord proberen bieden.

Tom Waes zal proberen om de jongeren te helpen met de vragen die niet beantwoord werden toen hij voor de eerste keer moest gaan stemmen. “Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen ik zelf voor het eerst naar de stembus mocht. Het was midden in de onzekere jaren ’80 en als jonge gast had ik héél veel vragen voor de politiek. Maar volgens onderzoek liggen jonge mensen ook nu, anno 2024, heel erg wakker over hun toekomst. ‘Zal ik wel een huis kunnen kopen?’, ‘Hoe lang zal ik moeten werken?’, ‘Zal hier ooit oorlog uitbreken?’ ‘Doen we genoeg voor het klimaat?’ Het zijn maar enkele van de vele vragen die jonge mensen hebben. Met dat gevoel wil ik graag aan de slag. Het plan is om zoveel mogelijk thema’s waar jonge mensen van wakker liggen, samen met hen in een nieuw tv-programma aan te pakken.”

Bekijk hier de aankondiging van het programma:

Het programma zal ergens in het late najaar te zien zijn op VRT 1 en online via VRT MAX.

Meer
Lees meer...