Left Right
scrollTop top

Tommelein pakt sjerp in Oostende, en speelt op Vlaamse regering al verlaten in januari


Tommelein pakt sjerp in Oostende, en speelt op Vlaamse regering al verlaten in januari

Bart Tommelein (Open Vld) wordt burgemeester in Oostende, een krachttoer na jaren in de schaduw van sp.a en Johan Vande Lanotte (sp.a) te hebben gestaan. Hij wil graag zo snel mogelijk aan de slag. Opvallend dus: hij sluit niet langer uit al vanaf januari de Vlaamse regering te verlaten, waar de Open Vld’er viceminister-president is. “Ik sta te popelen om eraan te beginnen.”

Het is toch wel historisch: de sp.a die in Oostende in de oppositie moet. De socialisten hebben met voorzitter John Crombez (sp.a) én Johan Vande Lanotte (sp.a) twee absolute boegbeelden in de koningin der badsteden, maar konden dat op 14 oktober niet verzilveren. De partij incasseerde opnieuw een klap van 10 procent.

Open Vld (negen zetels) vormt met N-VA (zeven zetels), Groen (vijf zetels) en CD&V (drie zetels) een coalitie. Bart Tommelein wordt burgemeester en Open Vld krijgt nog twee schepenen. N-VA krijgt er drie, Groen twee en CD&V ééntje. “Maar over de posten is werkelijk nog geen woord gezegd”, zo verklaarde Tommelein aan Radio 1.

Opvallend is dat hij niet natrapt naar sp.a en Vande Lanotte. “We gaan geen ruzie zitten maken zoals een bende kleine kleuters, maar ordentelijk de overdracht doen. Ik wil ze na 24 jaar beleid niet te veel verwijten maken. Maar als je ziet dat Oostende hele slechte cijfers scoort op vlak van samenleven, op vlak van armoede, op vlak van mobiliteit, dan moet je daar conclusies uit trekken en een andere coalitie maken.”

Tommelein had al aangekondigd om pas aan het eind van de Vlaamse regering, na de verkiezingen in mei, op te stappen als Vlaams minister. Die post is niet combineerbaar met het burgemeesterschap, hij moet dus eerst een vervanger in Oostende installeren. Maar daar heeft hij niet erg veel zin in.

“De Vlaamse regering heeft het zwaarste werk achter de rug”

“Ik sluit niets uit. We hebben nog met geen woord gesproken over de posten”, zegt Tommelein. “Maar ik moet toch rekening houden met Oostendse omstandigheden en mogelijk al beginnen op twee januari.” Dat is wat verrassend, omdat men in de Vlaamse regering niet graag een leegloop zou zien. Maar mogelijk vertrekt Tommelein toch. “Vandaag is de afspraak dat ik blijf tot de regering stopt, maar de burgemeesters worden benoemd in januari. De Vlaamse regering heeft het zwaarste werk achter de rug, en hoeft niet veel meer te doen. Het zou dus zijn om de post in te vullen, niet om veel nieuwe dingen te doen. Ik heb heel veel goesting om er aan te beginnen. Als je ziet wat er allemaal te doen is, dan sta je te popelen om eraan te beginnen.”

Overigens trekt Tommelein straks wel de lijst voor de Vlaamse verkiezingen in West-Vlaanderen. Hij wil net als Bart Somers (Open Vld) in Mechelen het burgemeesterschap in z’n stad combineren met een zitje in het Vlaams parlement.

Inhoudelijk is nog niet duidelijk hoe de breuk met het verleden van sp.a er dan wel uitziet. Maar Tommelein gebruikt wel al een duidelijke boutade: “Dit wordt het meest sociale beleid voor Oostende”, zegt hij. Daarbij wil hij inzetten op armoede, en meer bepaald kinderarmoede.

vrt

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539