De Verenigde Staten en de EU zijn de grootste donateurs van hulp aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie. Dit blijkt uit een nieuwe infographic van Statista, gebaseerd op de Ukraine Support Tracker van het Kiel Institute for the World Economy.
Sinds de start van de Russische invasie van Oekraïne, hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie de meeste hulp verleend aan Oekraïne. De steun varieert van financiële en humanitaire hulp tot militaire bijstand. De gegevens zijn afkomstig van de Ukraine Support Tracker, een systeem dat door het Kiel Institute for the World Economy is opgezet om de publieke steun van 31 westerse landen aan Oekraïne in kaart te brengen.
De Ukraine Support Tracker registreert systematisch de waarde van de hulp die regeringen hebben toegezegd aan Oekraïne sinds de Russische invasie. Het omvat openbaar bekende militaire, financiële en humanitaire hulp die is toegezegd aan Oekraïne. De tracker richt zich op de bijdrage van 31 westerse landen en biedt inzicht in de omvang en aard van de steun die Oekraïne heeft ontvangen.
Militaire hulp uit de Verenigde Staten
Uit de gegevens blijkt dat de Verenigde Staten een belangrijke rol spelen in de militaire steun aan Oekraïne. Tussen januari 2022 en juni 2024 heeft de VS ongeveer 52 miljard euro aan wapens en uitrusting geleverd. Deze hulp omvat zowel militaire middelen als financiële steun voor militaire doeleinden, waaronder donaties van militaire uitrusting en fondsen voor defensie. Naast militaire hulp bieden de Verenigde Staten en de EU ook aanzienlijke financiële en humanitaire steun aan Oekraïne.
De 10 landen die Oekraïne het meeste steunen:
- Verenigde Staten
- Europese Unie
- Duitsland
- Verenigd Koninkrijk
- Japan
- Canada
- Denemarken
- Nederland
- Zweden
- Frankrijk