België levert 30 F-16’s aan Oekraïne tegen 2028, belooft minister Lahbib

In een opmerkelijke aankondiging heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), laten weten dat België 30 F-16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne zal leveren tegen 2028. Dat doet ze in een gesprek met RTL. De belofte komt op de dag dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Brussel bezoekt.

België heeft toegezegd om tegen 2028 dertig F-16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Minister Lahbib onthulde dit plan in een interview met RTL, waarmee België zijn steun aan Oekraïne in de strijd tegen Russische agressie bevestigt.

Bezoek van president Zelensky

De aankondiging valt samen met het bezoek van president Volodymyr Zelensky aan Brussel. Hij heeft ontmoetingen gepland met premier Alexander De Croo en koning Filip. Vermoedelijk zal hij opnieuw de noodzaak van Westerse hulp benadrukken. Tijdens dit bezoek ondertekenen De Croo en Zelensky een bilateraal veiligheidsakkoord waarin de levering van de F-16’s is opgenomen.

Een van de hoogtepunten van Zelensky’s bezoek is een bezoek aan de militaire luchthaven van Melsbroek, waar hij samen met minister van Defensie Ludivine Dedonder een uitgebreide uitleg krijgt over de F-16’s en de bijbehorende munitie.

F-16-coalitie

België sloot zich vorig jaar aan bij de zogenaamde F-16-coalitie. Dat is een samenwerkingsverband met Nederland, Denemarken en Noorwegen. Aanvankelijk was de Belgische bijdrage beperkt tot technische en logistieke ondersteuning. Nu wordt deze rol uitgebreid met de daadwerkelijke levering van gevechtsvliegtuigen.

Meer
Lees meer...