Top 5 van de meest verslavende drugs ter wereld en alcohol staat er ook tussen …

Top 5 van de meest verslavende drugs ter wereld en alcohol staat er ook tussen …

We weten allemaal dat drugs slecht zijn en we het beter niet zouden gebruiken. Maar sommige middelen zijn we eigenlijk al een beetje gewoon, zoals nicotine en alcohol. Voor velen is het niet meer dan normaal om bier te bestellen op café en een sigaret op te steken na het eten. Maar wat zijn eigenlijk de meest verslavende drugs ter wereld?

Een groep van verslavingsdeskundigen van de Royal College of Psychiatrists heeft samen met enkele chemici en apothekers een onderzoek gedaan naar de meest verslavende drugs ter wereld.

Volgens het onderzoek, dat werd gepubliceerd in The Lancet, kunnen verslavende middelen op verschillende manieren worden beoordeeld. De experten bekeken wat voor schade een middel kan veroorzaken, hoe aangenaam een middel kan zijn, de mate waarin de stof ontwenningsverschijnselen veroorzaakt en hoe gemakkelijk iemand verslaafd kan worden.

De onderzoekers maakten een top 5 met de meest verslavende drugs:

5. Alcohol

Alcohol heeft de top 5 gehaald. Het knoeit met onze hersenen waardoor ons denkproces vertraagt. Daarnaast zou alcohol ook effect hebben op onze ademhaling en hartslag. Alcohol onderdrukt de remmers in ons lichaam waardoor we sneller plezier hebben. “Alle remmen los”, zeggen ze dan.

De experten gaven per middel een score op lichamelijke en geestelijke verslaving. Alcohol kreeg de volgende scores:

Lichamelijk verslavend: 1,9 op 3

Geestelijk verslavend: 1,6 op 3

4. Barbituraten

Barbituraten of kalmeringsmiddelen worden voorgeschreven als iemand last heeft van angstaanvallen en/of slapeloosheid. Eigenlijk verdooft het middel bepaalde hersengebieden zodat je je snel beter voelt. Na het innemen van barbituraten krijg je een euforisch gevoel, maar een overdosis kan levensgevaarlijk zijn.

Lichamelijk verslavend: 1,8 op 3

Geestelijk verslavend: 2,3 op 3

3. Nicotine

Als roker weet je maar al te goed dat een sigaret ook erg verslavend is. In sigaretten zit nicotine, een drug dat op 10 seconden je hersenen bereikt. We weten allemaal hoe verslavend roken is en dat stoppen niet eenvoudig is.

Lichamelijk verslavend: 1,3 op 3

Geestelijk verslavend: 2,6 op 3

2. Cocaïne

Na het gebruik van cocaïne krijgen de hersenen een overload aan dopamine (gelukshormoon). Gebruikers voelen zich meteen euforisch en zijn er geestelijk aan gehecht. Het is zo verslavend dat laboratoriumdieren cocaïne verkiezen boven voedsel en uiteindelijk omkomen van de honger.

Lichamelijk verslavend: 1,3 op 3

Geestelijk verslavend: 2,8 op 3

1. Heroïne

Volgens het onderzoek staat heroïne op nummer één van de meest verslavende drugs. Heroïne wordt omgezet in morfine waardoor gebruikers een euforisch gevoel krijgen. Door een overdosis kan een gebruiker sterven. De score is opmerkelijk:

Lichamelijk verslavend: 3 op 3

Geestelijk verslavend: 3 op 3

iStock

Gesponsorde artikelen