TOPradio en Club FM moeten ermee stoppen… en het is niet hun schuld!

Hou je zakdoeken maar klaar, want één van de oudste radiozenders in België staat klaar om begraven te worden: TOPradio krijgt geen vergunning meer, maar VIER en VIJF krijgen wel een radiobroertje. Volgens het kabinet van minister van Media Sven Gatz is dat een beslissing die puur door de administratie genomen werd. 

Op alle uren van de dag heerlijke dance zonder dat het een guilty pleasure was: TOPradio vaart al jaren een eigen koers in het radiolandschap, en met succes. Dagelijks stemmen er zo’n 120.000 luisteraars af op de radio waar beginnende radiostemmen en oude rotten van het vak met evenveel plezier achter de micro staan. Maar dat verhaal is nu uit, want van de vier radiolicentiepaketten die de Vlaamse Regering uitdeelde, krijgt TOPradio er geen meer.

Om die licentie te behouden, moest TOPradio een dossier indienen. Volgens de woordvoerder van minister Gatz worden die dossiers vervolgens door de CJM beoordeeld op volgende gebieden: invulling format, media-ervaring, financieel, businessplan, technisch en een specifieke bepaling volgens bepaalde types. Die types zijn een generalistische radio (denk Studio Brussel of MNM), een Vlaams/Nederlandstalig pakket en ‘andere’. De eerste twee types kregen elk één licentie toegewezen, het ‘andere’-pakket krijgt er twee.

‘Andere profielen’

Winnaars in deze licentieronde zijn SBS, de omroep achter VIER, VIJF en ZES, die een generalistische radiozender zullen oprichten, de Vlaams Brugse Omroep, die voor het Nederlandstalig pakket gaan, en HIT FM en Stadsradio Vlaanderen. Zij gaan voor de ‘andere’ profielen.

TOPradio solliciteerde voor een netwerklicentie in de ‘andere’ categorie, maar ziet daar de prijzen naar die laatste twee gaan. Ook MENT, nog zo’n zender die puur op niche mikt, ziet z’n licentie aan z’n neus voorbijgaan. “Zij waren de zenders met de grootste groeimogelijkheden op de nationale reclamemarkt”, zegt directeur Bruno Heyncrickx aan NNieuws. “Zij worden nu vervangen door twee producten waarvan we weten dat ze op dit moment niet leefbaar zijn en dus geen kwalitatieve radio kunnen maken.”

Puur subjectief

Volgens Heyndrickx zit het probleem hem in hoe de dossiers worden beoordeeld. Daarbij zouden format en programmering het zwaarst doorwegen en dat is “een puur subjectief gegeven” volgens de directeur.

Bij de Vlaamse minister van Media, Sven Gatz, beweert men van niets te weten en verwijst men naar de administratie die deze beslissing genomen heeft. Dat is de CJM, die bij deze dus koos voor zenders die inzetten op Nederlandstalige muziek. Intussen krijgt ook SBS de langverhoopte radiozenders. Hoe die er moeten uitzien, is nog niet duidelijk.

TOPradio is niet van plan om in beroep te gaan, maar bekijkt wel de mogelijkheden om als puur digitale radio een doorstart te maken.

Meer
Lees meer...