Tot 23 miljard euro aan bitcoin zijn verloren, waarschijnlijk voor altijd

Tot 23 miljard euro aan bitcoin zijn verloren, waarschijnlijk voor altijd

De totale waarde van alle bitcoin momenteel beschikbaar is meer dan 100 miljard euro, maar die zijn niet allemaal meer beschikbaar. Onderzoeksbureau Chainalysis berekende dat tussen de 2,3 en 3,7 miljoen bitcoin, voor een huidige waarde tussen 14,3 miljard en 23 miljard euro, voorgoed verloren zijn.

Bitcoin bestaat bijna tien jaar maar de cryptomunt brak maar ongeveer een jaar geleden echt door. Nooit zijn er meer bitcoin verhandeld dan het afgelopen jaar, maar toch is er een deel van de virtuele munt die onaangeroerd blijft. Dat kan zijn omdat ze bij investeerders zitten die geloven dat de virtuele munt nog verder (of opnieuw) zal stijgen of omdat ze verloren zijn voorgoed.

Hoeveel bitcoin er precies ‘weg’ is, is moeilijk in te schatten omdat de cryptocurrency anoniem is. Bitcoin kan verloren gaan als eigenaars hun passwords kwijtraken of op een andere manier de toegang tot hun digitale wallet verliezen.

Inactieve bitcoinwallets

Onderzoeksbureau Chainalysis deed in een rapport voor de businesswebsite The Financial Times een poging om in te schatten hoe groot de hoeveel zogenaamde ‘spookmunten’ is. Daarvoor keken ze naar alle bitcoin die al van voor 2014 in wallets zitten die de laatste vier jaar geen enkele transactie meer hebben uitgevoerd.

Door de recente prijsstijgingen en de grote hoeveelheid bitcoin die het afgelopen jaar verhandeld zijn, mogen we aannemen dat bitcoinwallets die zo lang inactief zijn wel degelijk verloren zijn. Chainanalysis gebruikt die vier jaar zonder transacties als ondergrens voor zijn schatting, maar keer ook naar wallets die al twee jaar inactief zijn om zo een bovengrens te hebben in hun schatting.

2,3 tot 3.7 miljoen bitcoin verloren

Zo kwamen ze tot de conclusie dat er tussen de 2,3 en 3,7 miljoen bitcoin, waarschijnlijk voor altijd, verloren zijn. Op dit moment zijn er zo’n 17 miljoen bitcoin gemined, maar daarvan zijn er dus tot meer dan één vijfde verdwenen.

Aan de huidige koers van ongeveer 6.000 euro per bitcoin komt dat neer op een verloren waarde van 14,3 tot 23 miljard euro. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als de totale waarde van de derde grootste (ripple met een totale waarde van 21 miljard euro) en vierde grootste (bitcoin cash met een totale waarde van 15 miljard euro) cryptomunt.

Gesponsorde artikelen