Trump gaf al 1,75 miljoen uit voor herinrichting Witte Huis maar heeft geen geld voor dodelijkste drugsepidemie ooit

Trump gaf al 1,75 miljoen uit voor herinrichting Witte Huis maar heeft geen geld voor dodelijkste drugsepidemie ooit

Op de dag dat Donald Trump de verslavingsproblemen in zijn land tot nationale noodsituatie bombardeerde maar weigerde extra geld uit te trekken om het op te lossen, werd bekend dat de president wel al 1,75 miljoen uitgaf aan de herinrichting van het Witte Huis.

Trump laat meerdere kamers opknappen en heeft nieuwe meubels laten maken. In totaal gaf Trump gedurende zijn eerste negen maanden als president 1,75 miljoen dollar uit aan de herinrichting.

Zo liet Trump “kantoormeubels” maken voor 240.000 dollar en tapijten ter waarde van 17.000 dollar en bestelde hij voor 5.000 dollar aan behang. Ook liet de president een nieuwe vergadertafel maken bij hetzelfde bedrijf dat er een vervaardigde voor Richard Nixon. “Al betaalde Nixon wel zelf voor zijn nieuwe vergadertafel”, meldt het bedrijf op zijn website.

Uit de documenten is niet duidelijk welke vertrekken in het Witte Huis onder handen zijn genomen door Trump. Het zou dus ook kunnen gaan om het woongedeelte van het Witte Huis, waar de president en zijn gezin dagelijks verblijven. In dat geval wordt verwacht dat het geld sowieso uit eigen zak komt.

Ondertussen werd ook bekend dat Trump geen extra geld uittrekt voor de hulp aan verslaafden. In het potje voor gezondheidsnood zit nog slechts 57.000 dollar, maar het uitroepen van een gezondheidscrisis moet het makkelijker maken verslavingshulp te bieden en te krijgen.

Nationale crisis

“Deze epidemie is een nationale gezondheidscrisis, die alle lagen van de bevolking treft”, verkondigde Trump tijdens een toespraak in het Witte Huis, in het bijzijn van voormalig verslaafden, nabestaanden van verslaafden en hulpverleners. Dagelijks overlijden er in Amerika gemiddeld 142 mensen vanwege een overdosis aan opioïden en sterke pijnstillers zoals morfine en fentanyl. Dat is meer dan een verdubbeling in 15 jaar.

Het gaat om dingen zoals oxycodone, bekend als Oxycontin, maar van verschillende fabrikanten en ondertussen ook in generische vorm verkrijgbaar. Of het beruchte Vicodin of Tramadol zoals wij het kennen.

Die pillen waren in 2015 de oorzaak van meer dan 33.000 doden in het land, aldus het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie. De helft van de doden aan overdosissen had een doktersvoorschrift voor de pijnstillers.

Verschillende gezondheidsorganisaties en overheidsinstanties moeten nu hun aandacht en middelen verleggen van andere zorg naar verslavingszorg. Maar extra geld heeft Trump er dus niet voor over.

Gesponsorde artikelen