Left Right
scrollTop top

Donald Trump en vicepresident Pence spreken voor het eerst, FBI waarschuwt voor gewapende protesten


Trump Pence
© Donald Trump en Mike Pence tijdens de verkiezingscampagne van Trump in 2016 – Isopix (Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx)

Voor het eerst sinds de bestorming van het Capitool vorige week hebben Amerikaans president Donald Trump en z’n vicepresident Mike Pence met elkaar gesproken. Volgens Amerikaanse media was het een “goed” gesprek. De twee zijn van plan om hun ambtstermijn samen af te werken. En ook Trump-aanhangers houden aan hun doelen vast, blijkbaar. De FBI waarschuwt namelijk voor gewapende protesten in de aanloop naar de eedaflegging van opvolger Joe Biden.

Vicepresident Mike Pence was volgens z’n entourage woest toen Trump-aanhangers vorige week het Capitool bestormden. Duizenden mensen waren aanwezig om te protesteren tegen de officiële verkiezing van Joe Biden. Die protesten waren aanvankelijk rustig, tot de massa het gebouw begon te bestormen. Bij die gebeurtenissen vielen vijf doden.

Ambtstermijn afwerken

Voor het eerst sinds die bestorming hebben Amerikaans president Donald Trump en z’n vicepresident Mike Pence elkaar ontmoet. Bronnen binnen het Witte Huis spreken van een “goed gesprek”. De twee zijn van plan om hun ambtstermijn af te werken. Tijdens hun gesprek hebben Trump en Pence dan ook hun laatste werkweek in het Witte Huis besproken.

Het ziet er dus niet naar uit dat Mike Pence het 25ste amendement zal inroepen, zoals de Democraten hem hebben gevraagd. Dat amendement verklaart Trump onbekwaam om te regeren als president. Voor z’n laatste week is Trump dus afhankelijk van Pence. Die laatste was lang een trouwe bondgenoot van de president. Maar sinds de bestorming van het Capitool zat er een serieuze haar in de boter.

Afzettingsprocedure gestart

Ondertussen hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het nodige artikel ingediend om Donald Trump af te zetten als president. Hij wordt beschuldigd van “het aanzetten tot geweld tegen de overheid van de Verenigde Staten”. Daarmee hebben de Democraten het over de opzwepende toespraak die Trump gaf, die leidde tot de bestorming van het Capitool.

Gewapende protesten

De FBI waarschuwt voor gewapende protesten de komende dagen. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft namelijk weet van verschillende gewapende groepen die van plan zijn om in de aanloop naar de eedaflegging van Joe Biden te protesteren. Het gaat onder andere om een groep die op zaterdag 16 januari naar Washington trekt.

Vier dagen later, op 20 januari, legt Joe Biden de eed af als 46ste president van de Verenigde Staten. De beveiliging voor die inauguratie is sinds de bestorming van het Capitool serieus opgedreven. Zo stuurt de Nationale Garde al zeker 10.000 manschappen. Die trekken al komende zaterdag naar de Amerikaanse hoofdstad.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  678.839
 • Aantal
  doden
  20.435