Trump vraagt rechter om zijn Twitteraccount terug te krijgen

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump stapt naar een rechtbank in Florida om zijn Twitteraccount terug te krijgen. Dat meldt Bloomberg. Het platform verwijderde in januari zijn profiel na de bestorming van het Capitool.

Begin dit jaar kreeg de wereld de schokkende beelden te zien van aanhangers van Trump die het Capitool bestormden. Volgens velen was Trump verantwoordelijk voor die bestorming omdat hij in een speech die daar aan voorafging zijn volgers heeft opgejut. Hij zei toen dat de verkiezingen vervalst waren en dat hij de eigenlijke winnaar was. Tot op vandaag blijft hij dat volhouden.

Trump vs. Twitter

Verschillende socialenetwerksites, waaronder Twitter, reageerden toen door het profiel van de voormalige president van hun sites te verwijderen. Trump hoopt nu via een gerechtelijke procedure zijn Twitterprofiel terug te krijgen.

Twitter “oefent een mate van macht en controle uit over het politieke debat in dit land die onmetelijk is, historisch ongekend, en zeer gevaarlijk voor een open democratisch debat”, aldus de advocaten van Trump in de aanklacht. Het persagentschap Reuters vroeg Twitter om een reactie, maar heeft die niet gekregen.

In het verzoekschrift aan de rechtbank voerde Trump aan dat Twitter de Taliban toestond regelmatig over hun militaire overwinningen in Afghanistan te tweeten, maar hem tijdens zijn presidentschap censureerde door zijn tweets als “misleidende informatie” te bestempelen of aan te geven dat ze in strijd waren met de regels van het bedrijf tegen het “verheerlijken van geweld”.

Meer dan 88 miljoen volgers

Voor Trump van Twitter werd gegooid had hij meer dan 88 miljoen volgers. De voormalige president was dan ook zeer actief op Twitter. Als president gebruikte hij maar al te graag het platform om onder meer uit te halen naar zijn politieke tegenstanders.

Trump heeft eerder dit jaar een eigen platform gelanceerd waarmee hij direct in contact staat met zijn aanhangers. Het systeem doet denken aan Twitter, maar het verschil is dat er enkel berichten van Trump zelf terug te vinden zijn. Bezoekers kunnen zijn berichten, foto’s en video’s wel op Twitter of Facebook delen, maar een reactie achterlaten of in discussie gaan is niet mogelijk.

Lees ook:

Meer
Lees meer...