Turkije wil Belgische Marisa Papen in cel omdat ze naakt poseerde in beroemde museum-moskee

Turkije vordert arrestatiebevel voor 28-jarig Belgisch model.
YouTube

In de Turkse stad Istanboel heeft het Openbaar Ministerie een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het Belgische model Marisa Papen. Twee jaren geleden wandelde de 28-jarige schone de Aya Sophia binnen en liet ze zich binnen naakt fotograferen. Turkije vordert drie jaar cel voor Papen. De Aya Sophia was vroeger de belangrijkste moskee van het Ottomaanse Rijk.

Papen poseerde ook naakt voor de camera met een Turkse vlag in de landelijke regio CappadociĆ«. Turkije beschuldigt het Belgische model van “bedrieglijke handelingen” en “het publiekelijk vernederen van de soevereiniteit van de staat”.

Vijf seconden flashen

De feiten dateren van de herfst van 2018. Dat schrijven onder andere de kranten van De Persgroep. Papen en haar fotograaf Jesse Walker kochten een boerka en trokken naar de Aya Sophia. Het gebouw was in de middeleeuwen een kathedraal en werd na de Ottomaanse verovering een moskee. In de jaren ’30 werd de Aya Sophia ontwijd en tegenwoordig is het een populair museum.

Het artistiek duo zocht binnen de ideale plek om hun provocatieve foto te trekken en toen er niemand in de buurt was, trok Papen haar boerka omhoog en trok Walker vijf seconden lang foto’s. Nadat Papen en Walker de stad verlaten hadden, zou de politie in hun hotel het personeel ondervraagd hebben. Ook Turkse burgers dienden klacht in en daarop besloot het Parket van Istanboel om het duo te vervolgen.

Niet de eerste keer

Papen reageert nu dat ze de foto’s als “een schreeuw om verandering” beschouwde. Ze wil naar eigen zeggen iedereen aansporen om voor zichzelf te denken, los van politieke en religieuze dogma’s. Papen vindt ook dat er niks verkeerd is aan een naakt lichaam. Twee jaar geleden kwam Papen al onder vuur te liggen nadat ze naakt geposeerd had aan de Klaagmuur in Jeruzalem. In Egypte belandde ze ooit zelfs in de cel na een naaktshoot bij de antieke tempel van Karnak.

Gesponsorde artikelen