Turkse imams spioneerden wel degelijk voor Erdogan in België: minister Homans eist duidelijkheid

Imams als politieke spionnen, om de tegenstanders van Turkse president Erdogan in het oog te houden. Het klinkt als een slecht scenario voor een B-film, maar het klopt wel degelijk. De Turkse ambassadeur in België ontkende het in alle talen, maar nu blijkt dat de man Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) voorloog. Ze eist duidelijkheid en wil met de federale regering stappen nemen.

Een onderzoek van Le Soir en de European Investigative Collaboration (EIC) toont het aan: de Turkse overheid misbruikt een heel netwerk van imams over 38 landen (vooral in Europa) om informatie in te winnen over opposanten. In september vorig jaar riep de geheime Turkse dienst op om via Diyanet, het netwerk van Turkse moskeeën, informatie in te winnen over opposanten en hun verenigingen.

Aan die oproep werd wel degelijk gehoor gegeven: al eind september kwam er informatie van bij de imams, die rapporten aan Ankara bezorgden. Dat toont het onderzoek van Le Soir nu. Eind vorig jaar kwamen de eerste signalen naar boven: Knack publiceerde toen een gelekte brief die de Turkse geheime dienst op 20 september stuurde naar het Diyanet-netwerk van moskeeën. In België zijn daar liefst 65 moskeeën bij aangesloten.

De man die het spionagerapport schreef heeft een kantoor op de ambassade

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) reageert bijzonder verbolgen op het nieuws. Want dat betekent meteen dat de Turkse ambassadeur haar heeft voorgelogen in december. Na het nieuws in Knack riep ze de man op het matje: Homans is bevoegd voor de moskeeën in Vlaanderen, en wilde dus een deftige uitleg krijgen.

De Turkse ambassadeur ontkende de spionage toen in alle toonaarden. Maar het valt moeilijk te geloven dat de man niet op de hoogte zou zijn geweest. Het rapport is gewoon gemaakt op briefpapier van de Turkse ambassade in Brussel. En het is opgesteld door Adil Sahin, ondervoorzitter van de Diyanet in België. Sahin heeft ook een kantoor op die ambassade.

“Dit gaat over buitenlandse inmenging en dat mogen we niet toelaten”, zo reageert het kabinet van Homans in De Morgen. “De Staatsveiligheid is hiervoor bevoegd. Op Vlaams niveau zijn wij enkel bevoegd voor de moskeeën die erkend zijn of willen erkend worden. Daar zijn nu dertien Diyanet-moskeeën bij. We willen samen met de federale regering kijken wat we kunnen doen. We moeten duidelijkheid hebben over in welke mate de moskeeën gebruikt worden voor dergelijke doeleinden.”

De bal ligt nu in het kamp van de federale regering. Maar die is niet happig om de zaak op te blazen. Een nieuwe polemiek met Turkije is enkel maar koren op de molen van Erdogan, die bezig is aan z’n kiescampagne over het referendum.

Meer
Lees meer...