Tweede afzettingsprocedure tegen Donald Trump officieel gestart

De tweede afzettingsprocedure tegen Donald Trump is officieel gestart. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden beschuldigt de voormalige president van aanzetten tot geweld. Ze hebben het dan natuurlijk over de bestorming van het Capitool van begin deze maand.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de aanklacht tegen ex-president Donald Trump aan de Senaat afgegeven. Die simpele overdracht luidt officieel de start van de tweede afzettingsprocedure tegen Trump in. De aanklacht gaat over de rol van de voormalige president in de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Republikeinen?

Het Huis van Afgevaardigden heeft over die rol gestemd. Een meerderheid gaf aan dat Trump z’n aanhangers aangezet heeft tot een opstand. Ook verschillende mensen van de Republikeinse partij stemden tegen hun toenmalige president. Anderen bleven dan weer trouw aan hem. Die laatsten blijven standvastig volgens de VRT.

VS-correspondent Björn Soenens legt dat uit. “Er zal nog een senator zijn bij de Republikeinen die een stemming wil houden over het feit of dit al dan niet grondwettelijk is. Ze doen dat natuurlijk ook omdat ze willen vermijden dat ze een grote schare kiezers, namelijk Trump-aanhangers, tegen de haren moeten instrijken door al of niet te zeggen dat zij de president schuldig achten van het opzetten van een massa om het Capitool te bestormen.” 

Biden?

Kersvers Amerikaans president Joe Biden heeft al onmiddellijk duidelijk gemaakt dat hij zich niet met de zaak zal bemoeien. Hij benadrukte dat het de mensen in de Senaat zijn die beslissen wat er met z’n voorganger moet gebeuren?

Proces

Het proces tegen Trump gaat op 8 februari van start. Op die manier kan z’n verdediging zich voorbereiden zoals het hoort. Mocht hij schuldig blijken, dan kan hij hoogstwaarschijnlijk geen presidentskandidaat worden in 2024. 

Meer
Lees meer...