‘Trump-aanhangster wilde laptop Nancy Pelosi verkopen aan Russische spionnen’

De Trump-aanhangster die tijdens de betoging van het Capitool op 6 januari 2021 de laptop van Nancy Pelosi stal, wilde die verkopen aan Russische spionnen. Dat liet een bron weten aan de FBI. De vrouw, Riley June Williams, wordt momenteel vervolgd voor het onwettige betreden van het Capitool en het belemmeren van de overheidsfuncties.

Tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari konden verschillende Trump-aanhangers binnendringen in het kantoor van House Speaker Nancy Pelosi. Daar namen de betogers foto’s, lieten ze een briefje achter, maar nam Riley June Williams ook een laptop mee. Die wilde ze doorverkopen aan de Russische overheid, zo blijkt nu.

Laptop

https://twitter.com/ReportsDaNews/status/1351169722985959427?s=20

Niet lang na de bestorming van het Capitool werd duidelijk dat Trump-aanhangers een laptop meegenomen hadden uit het kantoor van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Op basis van camerabeelden werd duidelijk dat de dief in kwestie Riley June Williams was.

Een bron heeft aan de FBI laten weten dat Williams opvallende plannen had met het toestel. Ze wilde de laptop namelijk doorverkopen aan de Russische overheid.

Russische contacten

Williams stond volgens de bron in contact met iemand in Rusland, die ze als tussenpersoon wilde gebruiken om de laptop door te verkopen aan de Russische overheid. De deal zou uiteindelijk niet door zijn gegaan, waardoor Williams de laptop volgens de bron nog steeds in haar bezit heeft. De bron weet niet met zekerheid of de laptop nog intact is.

Ondertussen is Williams gevat. Hoewel iedereen haar naam en foto kent, wist ze twee weken lang onder te duiken. Na de bestorming van het Capitool veranderde ze haar telefoonnummer en verwijderde ze haar accounts op Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, Telegram en Parler. Ze ging naar huis, pakte daar snel een koffer in en zei tegen haar moeder dat ze “voor enkele weken weg zou zijn”. Maar eerder vandaag werd duidelijk dat ze gearresteerd werd. Het is daarbij niet duidelijk of de laptop al terecht is.

“Enkel voor presentaties”

Volgens een medewerker van Pelosi zal er maar weinig op de laptop te vinden zijn. “Het is een laptop die in een conferentieruimte stond en enkel gebruikt werd voor presentaties”, zo klinkt het. Staatsgeheimen zullen er dus waarschijnlijk niet te vinden zijn op de laptop.

Toch wordt het zekere voor het onzekere genomen en worden alle computers in het Capitool leeggemaakt en volledig gereboot.

Meer
Lees meer...