Left Right
scrollTop top

Donald Trump is als eerste Amerikaanse president ooit voor de tweede keer geïmpeacht


Donald Trump
© Donald Trump – Isopix

In de Verenigde Staten is zojuist geschiedenis geschreven. Het Huis van Afgevaardigden heeft daar namelijk gestemd voor de impeachment van president Donald Trump. Daarmee is hij de eerste Amerikaanse president ooit waartegen een tweede afzettingsprocedure is begonnen.

Eén week voor het einde van zijn presidentschap is de druk om Donald Trump af te zetten groter dan ooit. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdagavond namelijk gestemd voor de impeachment van Trump. Zij beschuldigen hem van “aanzetten tot een opstand” in verband met de bestorming van het Capitool van vorige week woensdag.

10 Republikeinen

Dat de impeachmentprocedure goedgekeurd zou worden in het Huis van Afgevaardigden is op zich geen verrassing. De Democraten hebben daar namelijk een meerderheid. Het was vooral uitkijken hoeveel Republikeinen die impeachment zouden steunen. In tegenstelling tot bij de eerste afzettingsprocedure was nu namelijk wel het geval.

Zeven van de 211 Republikeinen hadden op voorhand aangekondigd mee te stemmen met de Democraten. De grootste naam onder hen is Liz Cheney, de nummer drie van de Republikeinen in het Huis en dochter van voormalige vicepresident Dick Cheney. Na een lange zitting en stemming bleken uiteindelijk zelfs tien leden van de Republikeinse partij voor de impeachment te stemmen. De stemming was uiteindelijk 232 – 197 met 5 onthoudingen (1 Democraat en 4 Republikeinen).

En nu de Senaat …

De stemming gaat nu naar de Senaat waar de impeachment een tweederdemeerderheid nodig is om de afzetting van Donald Trump officieel te maken. Omdat beide partijen daar 50 zetels hebben, zijn er dus 17 Republikeinse Senatoren nodig om Trump te impeachen.

Daarbij lijkt alles af te hangen van de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell. Die heeft zich verrassend genoeg nog niet uitgesproken over hoe hij zal stemmen. Volgens bepaalde berichten zou hij de Republikeinse partij willen zuiveren van Trump. Alle analisten gaan ervan uit dat, indien McConnell voor impeachment stemt, er minstens 16 anders zullen volgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update