Trump-aanhangers dringen Capitool binnen: Eén vrouw neergeschoten

Er is onrust in Washington waar zo’n tienduizenden Trump-aanhangers vandaag samenkwamen voor een protestmars. De huidige Amerikaanse president had zelf opgeroepen tot het protest. Aanvankelijk ging het om een vreedzaam protest, maar ondertussen zijn betogers met geweld het Capitool binnengedrongen. Bij de protesten is een vrouw in de borst geschoten.

Vandaag verzamelden tienduizenden Trump-aanhangers in de Amerikaanse hoofdstad Washington om de verkiezingsuitslag aan te vechten. Daarbij is de sfeer snel omgeslagen en zijn de demonstranten met geweld binnengedrongen in het Capitool, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden verzamelen. Vandaag kwamen die twee instellingen samen om de overwinning van Joe Biden te bevestigen. Maar die zitting moest door de protesten onderbroken worden.

Protest

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346891760174329859?s=20

Tienduizenden mensen verzamelden in Washington D.C. om de verkiezingsresultaten, waarbij de democraat Joe Biden als winnaar uit de bus kwam, aan te vechten. Donald Trump, die zich nog twee weken de president van de Verenigde Staten mag noemen, riep zelf op tot de bijeenkomst en verscheen ook zelf op het podium voor zijn aanhangers.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346900434540240897?s=20

Op hetzelfde moment kwamen in het Capitool, ook in Washington de Senaat en het Huis van Afgevaardigden samen om de verkiezingsuitslag te bevestigen. Dat deed ook Mike Pence als Senaatsvoorzitter. In een tweet liet Trump zijn ongenoegen over zijn eigen vicepresident al blijken. “Mike Pence had niet de moed om te doen wat hij moest doen.” In zijn tweet beweerde hij nogmaals dat er fraude in het spel was tijdens de presidentsverkiezingen en dat hij, en niet Biden, de winnaar is.

Capitool in lockdown

Het Capitool is in lockdown gegaan terwijl de politie buiten probeert om de demonstranten op een afstand te houden. Op beelden die de ronde doen op sociale media is te zien dat agenten pepperspray en hun wapenstok moeten gebruiken om de gemoederen te bedaren. Ook de Nationale Garde werd ingeschakeld. Daarnaast werd ook al een avondklok ingesteld. Die zal ingaan vanaf 18 uur.

Op verschillende beelden is te zien hoe de betogers binnengedrongen zijn in het Capitool. Daarbij is ook te zien dat enkelen onder hen gewapend zijn. Zo werden er al verschillende ramen ingeschoten. En er is ook een vrouw in de borst geschoten. Zij verkeert in kritieke toestand.

Mike Pence, Joe Biden en Nancy Pelosi werden al uit het Capitool verwijderd door de hulpdiensten.

Meer
Lees meer...