Joe Biden heeft de eed afgelegd: officieel 46ste president van de Verenigde Staten

Joe Biden en Kamala Harris hebben de eed afgelegd als president en vicepresident van de Verenigde Staten. Biden is nu officieel de 46ste president van de Verenigde Staten. “Dit is de dag van Amerika, de dag van democratie”, benadrukt hij in z’n speech.

Joe Biden is officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten. De 78-jarige democraat heeft zonet de eed afgelegd. Z’n eedaflegging volgde na die van kersvers vicepresident Kamala Harris.

“De dag van Amerika”

Ondertussen heeft Biden ook voor het eerst gesproken als POTUS, President of the United States. Die toespraak begon ie met de veelzeggende woorden “Dit is de dag van Amerika. Dit is de dag van democratie.”

Eenheid

Nog tijdens z’n toespraak benadrukte Joe Biden dat eenheid creëren één van z’n belangrijkste taken als president wordt. “Mijn hele ziel staat hierachter”, klinkt het. “Amerika opnieuw samenbrengen.”

“Ik beloof jullie dit: ik zal een president zijn voor alle Amerikanen.”

Duizendtal genodigden

Biden en Harris hebben niet al te veel mensen uitgenodigd op de eedaflegging. Volgens Amerikaanse berichtgeving zijn er amper een duizendtal genodigden aanwezig. Dat komt uiteraard door de coronacrisis. Maar ook door de angst voor taferelen zoals tijdens de bestorming van het Capitool.

Onder de aanwezigen waren onder andere voormalige presidenten Barack Obama, Bill Clinton en George Bush. Zij waren allemaal vergezeld van hun voormalige first lady.

Geen Donald Trump

Grote afwezige op de inauguratie was aftredend president Donald Trump. Het is de eerste keer ooit dat een aftredend president niet aanwezig is op de eedaflegging van z’n opvolger. Donald en z’n echtgenote Melania Trump zijn ondertussen aangekomen in Florida.

https://twitter.com/Breaking911/status/1351928071516008448

Bekende gezichten

Joe Biden is tijdens z’n campagne gesteund geweest door verschillende bekende gezichten. Twee van hen waren zangeressen Lady Gaga en Jennifer Lopez. Zij waren dan ook op de eedaflegging aanwezig. Meer nog: ze hebben er ook opgetreden.

Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied:

https://twitter.com/CBSNews/status/1351933239133405184

Jennifer Lopez zingt This Land is Your Land en America the Beautiful:

https://twitter.com/CBSNews/status/1351936325730127878
Meer
Lees meer...