Uber kreeg via haar app “ongeziene” toegang tot data van iPhone-gebruikers 

Waarom heeft Uber toegang, via haar app op iPhones, tot onder meer de gebruiker zijn of haar scherm, en andere persoonlijke informatie, zonder hun medeweten? Die vraag duikt op, nu een onderzoeker die “ongeziene toegang tot data” blootlegde. Het is opnieuw een klap voor het imago van Uber.

Redelijk onrustwekkend voor alle iPhone-gebruikers, die een app van Uber op hun telefoon hebben. Want die app heeft via een geheime achterdeur toegang tot een aantal privé-settings in de telefoon. Zo kan Uber het scherm van alle gebruikers bekijken. En dat zonder dat daarover ooit iets bekend gemaakt is.

Dat Uber dergelijke toegang heeft is bijzonder vreemd. Zowat elke app vraagt aan Apple via de software om allerlei stukjes software te mogen gebruiken: de camera, of pakweg betalingssysteem, of geo-tracking. Maar meestal zie je die toegang netjes in het overzichtsmenu en kan je die ook manueel uitzetten.

Software gereserveerd voor Apple zelf

Bepaalde elementen van Apple zitten zodanig diep geïntegreerd, dat de software die op de iPhones zit van Apple zelf er geen toegang voor moet krijgen van de gebruiker. Maar dat is normaal gereserveerd voor de maker van de telefoons zelf.

De verbazing was dus groot toen Will Strafach, een veiligheidsonderzoeker ontdekte dat ook Uber dergelijke toegang heeft. “Zo’n gevoelige toegang geven aan een derde partij, dat is echt ongezien. Geen enkele andere app-ontwikkelaar heeft het al voor mekaar gekregen om dergelijke rechten te krijgen van Apple, om die bevoorrechte systemen te mogen gebruiken.” Dat schrijft Business Insider.

Er is geen bewijs dat Uber ook echt gebruik maakte van die iPhone-toepassingen. Maar de onthulling roept meteen wel heel fundamentele vragen op over waarom een bedrijf dat al onder stevige druk staat over haar harde cowboy-aanpak, zo’n toegang kreeg tot gevoelige data van gebruikers.

Uber verzekert ondertussen dat het die ongeziene toegang niet gebruikte en dat het eigenlijk nog een achterpoortje was dat eerder toevallig bleef openstaan. Die toegang kregen ze op moment dat er met de Apple Watch app testen waren om kaarten te tonen, en Uber wilde daarvan gebruik maken. “We zijn nu met Apple aan het werken om die toegang volledig te sluiten”, zo verklaarde Melanie Ensign van Uber.

Meer
Lees meer...