Left Right
scrollTop top

Uber wil een vliegende taxi: zo zien de ‘skyports’ eruit


Uber wil een vliegende taxi: zo zien de ‘skyports’ eruit

Als we binnenkort vliegende Ubers krijgen, wat het bedrijf vast van plan is, dan hebben we ook landingspads en opstijgplekken nodig. Dat vraagt om een heel nieuw design. Uber vroeg dan ook aan zes architecten om hun parkeerplaats van de vliegende toekomst te ontwerpen en dit zijn de resultaten. Zien jullie al een skytower naast de Boerentoren, het Atomium of het Belfort? 

Wat dacht je van dit model van Humphrey’s en Partners?

Dit ontwerp kan tot 900 mensen per verdiep, per uur aan. Het lijkt een beetje op een bijenkorf en integreert veel groen om zo terug te geven aan de omgeving. Elk ontwerp dat ontvangen werd door Uber, moest trouwens 4.000 mensen per uur kunnen vervoeren, en er moet een plek zijn waar taxi’s kunnen herladen zonder problemen voor de omgeving.

Deze van Pickard-Chilton doet meer sci-fi aan

Dit ontwerp rekent op ‘modules’. Elke module kan 1.800 passagiers per uur aan en je kan de modules zowel horizontaal als verticaal ten opzichte van elkaar bouwen. Afhankelijk van je stad kan je dus ook je skyline wat behouden.


Het model van BOKA heeft nog een aantal andere facetten

Dit model is heel bijzonder omdat het, naast de 4.000 passagiers die het per uur per unit aankan, ook flexibel genoeg is om aan hevige wind te weerstaan. Je kan het dus letterlijk overal zetten, zonder dat de omstandigheden om te landen, veranderen.

Dit design doet nogal buitenaards aan

Is het een UFO, is het een kookplaat? Volgens Gannet Fleming kan hun geavanceerde parkeergarage vlotjes 4.000 man per unit aan. Tegelijk is hun model ook op een heel andere schaal, veel groter of veel kleiner dus, te maken. Wij herkennen er met een beetje goede wil gewoon een gebouw met helikopterpads op, in.

Bij Corgan hadden ze een heel ander idee

Naast het feit dat ze ontzettend flashy zijn, beweert Corgan ook dat ze met hun design de bestaande autowegen kunnen hergebruiken. Op die manier zouden er nieuwe verkeersknooppunten ontstaan die er ook meteen voor kunnen zorgen dat de nieuwe technologie sneller toegast wordt. Topidee!

Bijen zijn blijkbaar populair in design

Want ook The Beck Group baseerde zich op bijenkorven voor hun design. Omdat deze modulair zijn, zouden ze ook in kleine tot grote steden kunnen worden ingepland. “UberAIR lijkt een toekomstdroom, maar als we nu al de infrastructuur niet inplannen, wordt het nog veel moeilijker. En die droom is dichterbij dan we denken”, liet de CEO van UberAIR optekenen.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…