UEFA zoekt nieuwe locatie voor finale van Champions League na Russische invasie

De inval van Rusland in Oekraïne heeft een invloed op heel wat zaken. Ook in de sportwereld wordt het conflict tussen de twee landen nauwgezet gevolgd. Vooral bij de Europese voetbalbond UEFA zorgde de situatie voor paniek. De finale van de Champions League eind mei zou namelijk normaal gezien gespeeld worden in Sint-Petersburg. Op een speciale spoedvergadering zou nu beslist zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.

“Naar aanleiding van de veranderingen in de situatie tussen Rusland en Oekraïne heeft de UEFA-voorzitter (Aleksander Čeferin, red.) op vrijdag 25 februari om 10 uur CET een buitengewone vergadering van het Uitvoerend Comité bijeengeroepen om de situatie te evalueren en alle noodzakelijke beslissingen te nemen”, schreef de Europese voetbalbond UEFA deze middag op Twitter. “Verdere communicatie zal volgen na de vergadering.”

Iets later deelde de UEFA ook een uitgebreider statement op zijn website waarin het de militaire inval van Rusland in Oekraïne “streng veroordeelt”. “De UEFA deelt de grote bezorgdheid van de internationale gemeenschap over de veiligheidssituatie die zich in Europa ontwikkelt en veroordeelt met klem de aanhoudende Russische militaire invasie in Oekraïne”, valt daarin te lezen.

Een officiële mededeling over welke ingrepen de bond zal nemen als reactie op de situatie is er nog niet. Volgens het Britse BBC heeft de UEFA wel al beslist om de Champions League-finale te verplaatsen. Die wedstrijd, op 28 mei, zal dus niet doorgaan in de Gazprom Arena in Sint-Petersburg. Naar een nieuwe locatie zou nog gezocht worden.

Zenit Sint-Petersburg en Russische nationale ploeg

Wat er met andere internationale voetbalwedstrijden in Rusland of tegen Russische ploegen zal gebeuren, is voorlopig nog niet geweten. Donderdagavond neemt Zenit Sint-Petersburg het in Sevilla op tegen Betis in de Europa League. De Spanjaarden verdedigen daar een 2-3 overwinning in de heenwedstrijd. Bij de UEFA zal ongetwijfeld gehoopt worden op de uitschakeling voor Zenit. De ploeg uit Sint-Petersburg ligt extra gevoelig omdat hoofdsponsor Gazprom een staatsbedrijf is dat zo mee het Russische leger financiert.

Eind maart speelt Rusland in de play-offs voor het wereldkampioenschap voetbal tegen Polen. Als ze daar winnen, wacht hen een wedstrijd tegen Zweden of Tsjechië voor een plaats op het WK. Die drie landen hebben echter al laten weten aan de wereldvoetbalbond FIFA niet op Russische bodem te willen voetballen.

Meer
Lees meer...