Unia kritisch voor Belgische coronamaatregelen: “Meer duidelijkheid en vertrouwen in burgers”

Unia trekt aan de alarmbel over de coronamaatregelen van de voorbije maanden. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum maakt zich zorgen over “de talloze afwijkingen van onze fundamentele rechten” en “de grote verwarring” over de coronaregels. Unia stelt dat de autoriteiten dringend “de opborrelende polarisering moeten bedwingen”. Unia is ook niet te spreken over het beperken van vrijheden door maatregelen zoals de avondklok en een verbod op betogingen.

https://twitter.com/unia/status/1293443750425960449

Patrick Charlier, de directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, en Marisa Fella, verantwoordelijke van het nationaal mensenrechteninstituut, stellen in een open brief dat de aard van de coronamaatregelen in ons land “verontrustend” zijn. Unia is tegen de beperkingen van vrijheden door maatregelen zoals de avondklok en tegen “de verwarring over de normen die opgelegd of veranderd worden op alle mogelijk niveaus”.

(Antwerpen past coronamaatregels aan: nachtklok, minder mondmaskers en horeca langer open.)

Verbod op betogingen

In verschillende Belgische gemeenten is momenteel een verbod op betogingen van kracht. Ook dat vindt Unia niet kunnen. “Als we die ingrijpende maatregelen bekijken, denken we meteen aan de aanpak van andere landen, die toch meer in proportie is”, klinkt het. Het gelijkekansencentrum haalt aan dat in Oostenrijk alleen met mondmasker mag worden betoogd en dat in Denemarken betogers worden aangemoedigd zich te laten testen op een eventuele coronabesmetting.

(“Mensen gaan gewoon uitbreken”: Zijn de coronamaatregelen nog houdbaar?)

“Vertrouwen in burgers behouden”

“Van de personen die beslissingen nemen, verwachten we meer voorzichtigheid wanneer ze maatregelen treffen die onze fundamentele rechten in het gedrang kunnen brengen”, schrijven Charlier en Fella verder. “Het regent maatregelen op diverse niveaus, dikwijls is er onduidelijkheid over hun toepassingsgebied of over de geldende termijn; dit alles doet de vraag stellen of alle maatregelen wel echt zinvol zijn.”

(Wetenschappers testen 14 verschillende soorten mondmaskers: dit zijn de beste.)

Overleg met maatschappelijk middenveld

Unia vraagt om de coronamaatregelen eerst te bespreken met het maatschappelijke middenveld en ze achteraf helder en duidelijk uit te leggen aan de bevolking: “Als we het vertrouwen van alle burgers willen behouden, moet erop worden toegezien dat genomen maatregelen correct worden toegepast, zonder willekeur of onrechtvaardigheid.”

Meer
Lees meer...