Left Right
scrollTop top

Wetenschappers testen 14 verschillende soorten mondmaskers: dit zijn de beste


Mondmaskers
© Emma Fischer, Duke University

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten we nu op heel wat plaatsen een mondmasker dragen. Die mondmaskers bestaan in verschillende maten en soorten. Dus heb je je misschien al afgevraagd welke eigenlijk het beste zouden zijn. En daar heeft een wetenschappelijk onderzoek nu een antwoord op.

Het onderzoek vond plaats aan de Amerikaanse Duke University. Daar werden 14 verschillende soorten mondmaskers getest op efficiëntie om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Experiment

Mondmaskers Duke University
Emma Fischer, Duke University

Voor het experiment werd nagegaan hoeveel druppels door het mondmasker komen wanneer we spreken. Want het nut van een mondmasker is natuurlijk voorkomen dat speekseldruppels, die besmet kunnen zijn met het coronavirus hun weg vinden naar een ander persoon.

Voor het experiment moesten de testpersonen met het mondmasker aan de zin “Stay healthy, people” herhalen tegen de zijkant van een doos. Eerst zonder masker en vervolgens met 14 verschillende soorten maskers. Met behulp van een laserlicht werd dan nagegaan hoeveel druppels door de verschillende mondmaskers heen konden en hun weg vonden tot het oppervlak van de doos. Met behulp van een computer werd dan geteld hoeveel druppels door de verschillende maskers heen geraakten en zo konden de onderzoekers bepalen welke maskers de besten waren. “Het was een echte eyeopener om te zien hoe al die druppels oplichtten met de laserstraal”, zo laat Dr. Eric Westman, die meewerkte aan het onderzoek, weten aan The News & Observer.

“Slechter dan geen masker”

Uit het onderzoek kwamen duidelijk maskers naar voor die beter waren dan andere, maar er bleek ook dat sommige zo slecht waren dat je beter af bent zonder mondmasker dan er zo eentje te dragen.

Het beste masker was, en dat mag natuurlijk niet als een verrassing komen, het N95 masker. Dat mondmasker wordt gebruikt door dokters, verpleegkundigen en andere mensen die werken in de gezondheidssector. Zij worden dagelijks aan het virus blootgesteld en hebben dus ook nood aan de beste masker. Als tweede kwam het chirurgische wegwerpmasker uit de bus. Dat is het lichtblauwe masker dat je ook bij ons regelmatig tegenkomt in het straatbeeld en te koop is bij de apotheker of in supermarkten.

Ook maskers uit polupropylene kwamen goed uit de test, net als dubbelgelaagde katoenen maskers. De bandana en de neck gaiter kwamen als slechtste uit de test. Ze lieten de helft van de druppels door en dat is even veel als wanneer je geen masker draagt. Meer nog, het is volgens Westman zelfs beter om geen masker te dragen dan om een bandana of neck gaiter over je mond en neus te trekken. “Het gebruik van zo’n masker kan het tegenovergestelde effect hebben. Het idee dat ‘iets beter is dan niets’ gaat zo niet op’.” Met zo’n bandana of neck gaiter kan je namelijk het gevoel hebben dat je beschermd bent en dus de social distance of andere maatregelen niet respecteren.

Dit is de volledige top 14:

Alle maskers tot en met het 11de masker in deze ranking werden door het onderzoek gezien als goed en laten maximum 20 procent van de speekseldruppels door. De drie laatste in het lijstje scoorden beduidend slechter.

1. Medisch n95 masker

Medisch n95 masker
Emma Fischer, Duke University

2. Chirurgisch masker

Chirurgisch mondmasker
Emma Fischer, Duke University

3. Maskers uit polypropyleen tussen twee lagen katoen

Masker uit polypropyleen en katoen
Emma Fischer, Duke University

4. Masker uit polypropyleen

Masker uit polypropyleen
Emma Fischer, Duke University

5. Katoenen masker met linten

Katoenen mondmasker met linten
Emma Fischer, Duke University

6. Dubbelgelaagd katoenen masker met linten

Dubbelgelaagd katoenen masker met linten
Emma Fischer, Duke University

7. n95 masker met een ventiel

n95 mondmasker met ventiel
Emma Fischer, Duke University

Dit lijkt misschien een goed masker, maar het is dus niet nodig om een ventiel te hebben om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

8. Zelfgemaakt katoenen masker

Zelfgemaakt mondmasker Olson-patroon
Emma Fischer, Duke University

Dit is het masker dat gebruikmaakt van het Olson-patroon.

9. Het MAXIMA AT-masker

MAXIMA AT-masker
Emma Fischer, Duke University

10. Enkelgelaagd katoenen masker

Eenlagig katoenen mondmasker
Emma Fischer, Duke University

11. Tweelagig katoenen masker met plooitjes

Tweelagig katoenen mondmasker met plooitjes
Emma Fischer, Duke University

12. Masker uit T-shirtstof

Mondmasker uit T-shirtstof
Emma Fischer, Duke University

Dit masker liet beduidend meer druppels door dan alle bovenstaande mondmaskers.

13. Bandana

Bandana
Emma Fischer, Duke University

Laat even veel druppels door als wanneer je geen masker zou dragen.

14. Neck gaiter

Neck gaiter
Emma Fischer, Duke University

Laat even veel druppels door als wanneer je geen masker zou dragen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…