Van Volcem wil loonindexering inperken om “collectieve verarming” te vermijden

Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) waarschuwt voor een inflatiespiraal als gevolg van de automatische loonindexering in ons land. Daarom pleit ze voor een inperking van die indexering.

De inflatie in ons land scheert al maanden op een rij hoge toppen. Het Belgische inflatiecijfer bedroeg in maart maar liefst 8,31 procent, het hoogste niveau sinds 1983. In bijna alle landen moeten de werknemers in zo’n geval zelf (of via de vakbonden) een loonsverhoging bespreken met de werkgever. België is één van de weinige landen in Europa waar de lonen samen met de inflatie stijgen, ook wel de automatische loonindexering genoemd.

Ongeziene loonstijging

Volgens SD Worx kunnen de lonen door dat systeem tegen 2023 met 12 procent stijgen. De HR-dienstverlener spreekt van een ongeziene situatie. De bedrijven zien daardoor de loonkosten fors oplopen. Dat leidt op zijn beurt tot hogere consumentenprijzen, want de ondernemingen zullen een deel van de opgelopen kosten doorrekenen aan de eindgebruiker. In zo’n geval wordt er gesproken van een inflatiespiraal.

Van Volcem stelt daarom voor om iets te doen aan het mechanisme van de automatische loonindexering. “Niets doen zal leiden tot een spiraal van prijsstijgingen en recessie, wat tot collectieve verarming zal leiden”, zegt ze aan het persagentschap Belga.

Niet alle kosten onderhevig aan inflatie

De indexering moet netto en niet bruto, meent het parlementslid. Ze suggereert om enkel te indexeren op een eerste schijf van 2.500 of 3.500 euro bruto in plaats van op het volledige loon. Ze merkt daarbij op dat niet alle kosten onderhevig zijn aan de inflatie. Gezinnen die een lening (met een vaste rente) hebben, houden dankzij de loonindexering meer budget over na de betaling van de maandelijkse aflossing.

Ze voegt eraan toe dat huurders wel getroffen worden door de inflatie. “Het zijn voornamelijk lage inkomens die huren, terwijl die huur onderhevig is aan de index”, klinkt het.

“Het is geen sympathiek idee, maar als we niet in een recessie willen belanden, moeten we iets doen. We moeten de inflatiespiraal stoppen. Er moet een oplossing komen”, vervolgt Van Volcem. “In moeilijke tijden zijn moedige en daadkrachtige beslissingen nodig.”

Meer
Lees meer...