Vegetarische steaks uit de printer als alternatief voor vlees

Vegetarische steaks uit de printer als alternatief voor vlees
February 12, 2021: The world’s first laboratory grown rib-eye steak has been created – and it’s as ’tender and juicy’ as the real thing…Israeli company Aleph Farms created the 3D bioprinted ribeye with real cow cells, meaning it is completely cruelty and slaughter-free. Scientists took swabs from two cows, cultivated them in a lab, and pieced them all together to form a replica steak. Aleph Farms says the harvesting of cells is no more painful or invasive than a human doing a cheek swab. Aleph claims the lab-grown meat offers the same delicious and juicy attributes as an authentic ribeye bought from a butcher…Aleph has created 3D bioprinting technology which allows it to precisely organise various cellular structures on top of one another to form the steaks. The company has two incubators, named Alberto and Gertrude, at its Tel Aviv facility which are named after the two donor cows. Every single steak made by Aleph is technically either from Gertrude or Alberto. ..The two incubators mimic the conditions inside a cow to produce the most accurate cells possible. Four different cells are created – support cells, fat cells, blood vessel cells and muscle cells – which then become the ‘ink’ in a custom-built 3D bioprinter. ..Aleph started creating mince meat and chicken nuggets which did not require an abattoir before progressing to more complex forms of meat as it is harder to replicate the vascularity and texture of non-processed cuts. In 2018 it revealed a thin-cut steak which Didier Toubia, CEO of Aleph Farms, described as having 60 – 70 per cent of the taste and flavour of the real thing. This previous version of the meat was not made with the same 3D printing technology as the ribeye…The company believes its new method is a major leap forward towards its dream of creating ‘a more sustainable, equitable and secure world’…No price has yet been announced for the ribe.

De Israëlische vleesvervangerproducent Redefine Meat heeft 29 miljoen dollar opgehaald om een nieuw project op te starten. Het bedrijf gaat met behulp van een 3D-printer een vegetarisch alternatief produceren voor steaks.

De start-up is erin geslaagd om 29 miljoen dollar op te halen. Bedoeling is om de vleesvervangers nog dit jaar op de markt te brengen in Israël, Europa en Azië.

Alternatief voor echt vlees

Om het vlees te produceren doet het bedrijf een beroep op een 3D-printer en inkt op plantaardige basis. Redefine Meat is nog volop bezig om de smaak en de textuur op punt te krijgen. “Het is de bedoeling dat de consument niet langer het onderscheid kan maken tussen ons vlees en echt vlees”, aldus Eshchar Ben-Shitrit, CEO van Redefine Meat

“We willen verandering brengen in de overtuiging dat lekker vlees alleen van dieren kan komen”, vervolgt de CEO. “We hebben alle bouwstenen in handen om dit te realiseren.”

Gezonde en milieuvriendelijke alternatieven voor vlees zijn aan een opmars bezig. Zo is het in onze contreien al mogelijk om bijvoorbeeld vegetarische hamburgers en nuggets te kopen. Ook de grote bedrijven spelen maar al te graag in op die tendens. Zo heeft bijvoorbeeld McDonald’s al enkele burgers voor de vegetarische burgerliefhebber.

Werk aan de winkel

Toch is er nog heel wat werk aan de winkel voor de producenten van fake meat. Zo zijn de groene alternatieven doorgaans duurder dan de gewone vleesproducten en is de smaak niet altijd wat het moet zijn.

Redefine Meat is niet het eerste bedrijf dat zich waagt aan een vegetarisch alternatief voor de alom geliefkoosde steak. Het Spaanse Novameat liet vorig jaar weten dat het een veganistisch alternatief had ontwikkeld. Het bedrijf is er naar eigen zeggen in geslaagd om de smaak en textuur van steak te benaderen.

Meer
Gisteren om 15 uurdoor Redactie
Gisteren om 7 uurdoor Redactie
Gisteren om 19 uurdoor Ulrike Vandamme
Lees meer...
02:00