Verbod laptops en andere elektronica met batterijen in je vliegtuigbagage komt er nu wel degelijk aan

Verbod laptops en andere elektronica met batterijen in je vliegtuigbagage komt er nu wel degelijk aan

Eerder dit jaar werd uit angst voor explosieven al overwogen om onder meer laptops uit de handbagage van vluchten naar de VS te weren. Na verscherpte controleregels, zag de VS af van dat verbod. Maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA stelt nu voor om laptops en andere grote elektronica met batterij uit de laadruimbagage van vliegtuigen te weren. En deze keer zou het wel eens zover kunnen komen.

De FAA vraagt dat in de conclusies van een eigen onderzoek, dat het recent heeft ingeleverd bij de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO. Het voorstel tot het verbieden van elektronica met batterijen van de FAA moet nog door andere lidstaten van de ICAO worden goedgekeurd en overgenomen. Het wordt volgende week behandeld tijdens een ICAO-vergadering in Monreal.

De aanbeveling om laptops uit de bagageruimte te verbannen wordt wel gesteund door onder meer het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart.

De reden is niet in de eerste plaats terrorisme, maar het feit dat het vervoeren van apparaten met een grote batterij in het laadruim juist meer gevaar oplevert.

Tests

De lithium-ion-batterijen die in onder meer laptops zitten, kunnen oververhit raken, en wanneer dat vlakbij een spuitbus gebeurt kan dat een explosie veroorzaken. In het slechtste geval wordt daarbij het automatische blussysteem beschadigd, wat kan leiden tot “het verlies van het vliegtuig”, staat in het onderzoek.

De FAA heeft in totaal tien tests uitgevoerd waarbij een volledig opgeladen laptop in een koffer zat. Door de laptops van buitenaf te verhitten, werd het zelfstandig verhitten van de batterijen gesimuleerd.

In één van de tests werd een spuitbus met “droge” shampoo aan de laptop gemaakt. Zo’n spuitbus is toegestaan in de ruimbagage. Bij die test ontstond brand, waarna de spuitbus binnen 40 seconden ontplofte.

Gesponsorde artikelen