Verbod op sociale media voor kinderen onder de 16 bijna goedgekeurd in Australië


In het kort

  • De Australische regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat kinderen onder de 16 jaar de toegang tot sociale mediaplatforms verbiedt.
  • Platforms als TikTok, Facebook en Instagram krijgen boetes tot 50 miljoen Australische dollar (30,7 miljoen euro) als ze er niet in slagen te voorkomen dat minderjarige gebruikers accounts aanmaken.
  • Critici beweren dat de wetgeving door het parlement is gejaagd zonder voldoende onderzoek en zetten vraagtekens bij de effectiviteit van de aanpak van online schade.

Australië zet een stap in de richting van regulering van sociale media

Het Australische Huis van Afgevaardigden heeft onlangs een baanbrekend wetsvoorstel goedgekeurd dat kinderen onder de 16 jaar de toegang tot sociale mediaplatforms verbiedt. De wetgeving moet nu worden afgerond door de Senaat en markeert een potentiële wereldprimeur in het reguleren van online content voor minderjarigen.

Als het wetsvoorstel deze week wordt aangenomen, zouden platforms zoals TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, X (voorheen Twitter) en Instagram boetes tot 50 miljoen Australische dollar (30,7 miljoen euro) moeten betalen als ze er niet in slagen te voorkomen dat minderjarige gebruikers accounts aanmaken. De stemming voor het wetsvoorstel was doorslaggevend, met 102 voorstemmers en slechts 13 tegenstanders. Platforms zouden een jaar de tijd krijgen om leeftijdsbeperkingen te implementeren voordat er sancties worden opgelegd.

Overheid stemt in met versterking privacybescherming

De regering heeft ingestemd met de amendementen van de oppositie die de privacybescherming versterken. Deze amendementen voorkomen dat platformen door de overheid uitgegeven identificatiedocumenten zoals paspoorten of rijbewijzen eisen, evenals digitale identificatie via overheidssystemen.

Hoewel ze erkennen dat het wetsvoorstel onvolkomenheden heeft, beweren voorstanders dat het een positieve invloed zal hebben op het leven van mensen, zelfs op kleine manieren. Het wetsvoorstel werd woensdag laat ingediend bij de Senaat, maar de sessie werd zonder stemming afgesloten. De verwachting is dat het wetsvoorstel donderdag zal worden aangenomen tijdens de laatste sessie van het parlement voor de verkiezingen die binnen enkele maanden worden verwacht.

Critici uiten bezorgdheid over effectiviteit en privacyrisico’s

Ondanks de brede steun van de grote politieke partijen, zijn er ook zorgen geuit door wetgevers buiten deze blokken. Critici beweren dat de wetgeving door het Parlement is gejaagd zonder voldoende onderzoek en zetten vraagtekens bij de effectiviteit ervan bij het aanpakken van online schade. Ze maken zich ook zorgen over mogelijke privacyrisico’s voor gebruikers van alle leeftijden en vinden dat ouders de bevoegdheid moeten behouden om beslissingen te nemen over het gebruik van sociale media door hun kinderen.

Andere punten van kritiek zijn de bewering dat het verbod kinderen zou isoleren, hen zou verhinderen de positieve aspecten van sociale media te ervaren, hen in de richting van potentieel schadelijke online ruimten zoals het dark web zou duwen, jongeren zou ontmoedigen om online misbruik te melden en de stimulans voor platforms om prioriteit te geven aan de veiligheid van gebruikers zou verminderen.

Voorgesteld verbod trekt de aandacht van sociale mediaplatforms

Onafhankelijk wetgever Zoe Daniel beweert dat de wetgeving geen invloed zal hebben op de inherente gevaren van sociale media. Ze beweert dat de belangrijkste motivatie van de regering niet is om de online veiligheid te verbeteren, maar eerder om de bezorgdheid van het publiek te sussen door proactief te lijken.

Het voorgestelde verbod heeft ook de aandacht getrokken van de sociale mediaplatforms zelf. Zij vroegen om uitstel van de stemming tot ten minste juni volgend jaar, met het argument dat er tijd nodig is om een door de overheid in opdracht gegeven evaluatie van leeftijdverificatietechnologieën en de haalbaarheid van hun implementatie binnen de context van het verbod te bekijken.

Online veiligheidsadvocaat ziet wet als cruciale stap in de richting van bescherming

Wayne Holdsworth, een voorvechter van online veiligheid wiens 17-jarige zoon vorig jaar tragisch door zelfmoord om het leven kwam nadat hij het slachtoffer was geworden van een online sextortion scam, ziet het wetsvoorstel als een cruciale stap in de richting van bescherming van kinderen.

Hij benadrukt het belang van onderwijs in online veiligheid en is van mening dat de wetgeving directe ondersteuning biedt aan zowel kinderen als ouders bij het navigeren door de complexiteit van de digitale wereld. Hij beschouwt het als een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Australië.

Ook in landen als Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zijn er gelijkaardige plannen.

Meer
Lees meer...