Niet alleen in ons land is racisme in het voetbal een probleem. In het Verenigd Koninkrijk is nu een wetsvoorstel ingediend dat ervoor kan zorgen dat wie zich online racistisch uitlaat tegenover voetballers, een stadionverbod kan krijgen. Dat verbod kan oplopen van drie tot tien jaar.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, heeft aangekondigd dat het Verenigd Koninkrijk streng zal optreden tegen voetbalfans die zich racistisch uitlaten tegenover spelers. Die beslissing komt er na een grote golf van racistische opmerkingen na de finale van het EK voetbal.
Racisme na EK
Engeland haalde dit jaar de finale van het EK voetbal. In die finale namen ze het op tegen Italië. De twee ploegen waren duidelijk aan elkaar gewaagd, waardoor het EK beslist werd door penalty’s. De drie Britse spelers die voor eigen publiek hun penalty’s misten, Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford, kregen meteen na de match en in de dagen die daarop volgden walgelijke racistische boodschappen te horen via sociale media.
In een reactie op de vele racistische boodschappen, riep Bukayo Saka op tot een strenger beleid van socialemediaplatformen. Hij richtte zicht daarbij tot Instagram, Twitter en Facebook en vroeg deze platformen om sneller in te grijpen. “Ik wil dat geen enkel kind of geen enkele volwassene ooit de haatdragende en kwetsende berichten moet ontvangen die ik, Marcus en Jadon (Marcus Rashford en Jadon Sancho, red.) de afgelopen week kregen. Ik wist meteen wat voor haat ik zou krijgen en het is een pijnlijke realiteit dat jullie krachtige platformen niet genoeg doen om deze berichten tegen te houden.”
Stadionverbod
Nu is er een reactie. Die komt niet van de socialemediaplatformen, maar wel van de Britse overheid. In juli beloofde premier Boris Johnson dat hij de maatregelen rond online racisme zou verstrengen. En hij heeft z’n woord gehouden.
Wie schuldig wordt bevonden aan het posten van racistische boodschappen tegenover voetballers, zal geweerd worden van voetbalwedstrijden. Daarbij kan de straf oplopen van drie tot tien jaar. Minister van Binnenlandse zaken Priti Patel geeft meer uitleg. “Deze zomer zagen we hoe het prachtige spel ontsierd werd door schandelijk racisme van online trollen, die zich achter hun toetsenborden verstopten en onze voetballers aanvielen. Degenen die zich schuldig maken aan het online posten van deze afschuwelijke racistische boodschappen worden gestraft. De wetswijzigingen die ik aankondig, zullen ervoor zorgen dat ze geen voetbalwedstrijden mogen bijwonen.”
De nieuwe wet zal begin 2022 in werking treden.