Left Right
scrollTop top

Saka doorbreekt stilte na EK-finale: “Er wordt te weinig gedaan tegen online racisme”


Bukayo Saka
© Marvin Guengoer / GES / Picture Alliance (via Isopix)

In een lange post die de 19-jarige Britse voetballer Bukayo Saka deelde op sociale media reageert hij voor de eerste keer op de nederlaag van zijn land op het EK. Saka moest de beslissende penalty schoppen en kreeg die niet tussen de netten. Vervolgens kwam hij terecht in een storm van online racisme, iets waar volgens hem te weinig aan gedaan wordt.

Afgelopen zondag vond de finale van het EK voetbal plaats tussen Engeland en Italië. Na verlengingen en een penaltyreeks werd Italië gekroond tot Europees kampioen. De drie Britse spelers die voor eigen publiek hun penalty’s misten, Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford, kregen meteen na de match en in de dagen die daarop volgden walgelijke racistische boodschappen te horen via sociale media. Saka, die de beslissende penalty miste, spreekt nu voor het eerst.

“Teleurgesteld”

Saka start zijn statement met een positieve noot. “Ik heb me de afgelopen dagen weggehouden van sociale media om tijd door te brengen met mijn familie en om te reflecteren op de afgelopen weken. Deze boodschap zal geen recht doen aan hoe dankbaar ik ben voor alle liefde die ik ontving en ik voel dat ik iedereen moet bedanken die me gesteund heeft.”

“Het was een eer om deel uit te maken van een Engels team dat het goede voorbeeld geeft. Ze zijn broeders voor het leven en ik ben dankbaar voor alles wat ik geleerd heb van elk van de spelers en de hardwerkende staff. Om dat team aan de eerste finale in 55 jaar te helpen, mijn familie zien in het publiek, wetende wat ze allemaal hebben opgegeven om mij te helpen om hier te staan, dat betekent alles voor mij.”

Maar het einde van het EK was er natuurlijk eentje in mineur. “Er zijn geen woorden om te omschrijven hoe teleurgesteld ik was met het resultaat en mijn penalty. Ik geloofde echt dat we voor jullie zouden winnen. Het spijt me dat we het niet thuis hebben kunnen brengen voor jullie dit jaar, maar ik beloof dat we er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat deze generatie weet hoe het voelt om te winnen.”

Racisme

Vervolgens gaat Saka in op de negatieve en racistische boodschappen die hij kreeg na de wedstrijd. “Mijn reactie na de match zei het allemaal. Ik had zo veel pijn en ik had het gevoel dat ik jullie allemaal en mijn Engelse familie in de steek had gelaten. Maar ik kan jullie één ding beloven. Ik zal de negativiteit die ik deze week ontving mij niet laten breken.”

“Voor zij die me steunden en emotionele brieven stuurden, mij en mijn familie het beste toewensten – ik ben jullie zo dankbaar. Dit is waar voetbal over zou moeten gaan. Passie, mensen van alle rassen, genders, religies en achtergronden die samenkomen om het plezier van de rollercoaster die voetbal heet te delen.”

Sociale media

Tot slot heeft hij een oproep voor de socialemediaplatformen Instagram, Twitter en Facebook, waarop hij belaagd werd met racistische opmerkingen. “Ik wil dat geen enkel kind of volwassene ooit de haatdragende en kwetsende berichten moet ontvangen die ik, Marcus en Jadon (Marcus Rashford en Jadon Sancho, red.) de afgelopen week kregen. Ik wist meteen welke soort haat ik zou krijgen en het is een pijnlijke realiteit dat jullie krachtige platformen niet genoeg doen om deze berichten tegen te houden.”

“Er is geen plaats voor racisme of haat van eender welke aard in voetbal of in eender welk deel van de gemeenschap. Aan de meerderheid van de mensen die samenkomen om de mensen die dit soort berichten sturen op hun plaats te zetten, actie te ondernemen en deze opmerkingen te rapporteren aan de politie en zo de haat uitdrijven door vriendelijk te zijn tegen elkaar: wij zullen winnen. Liefde zal altijd winnen.”

Bekijk hier de post van Bukayo Saka op Instagram:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…