Spannende verkiezingsstrijd in Oostenrijk: Extreemrechtse Vrijheidspartij (FPÖ) verliest grip

De Oostenrijkse parlementsverkiezingen van eind september beloven spannender te worden dan verwacht. De extreemrechtse Vrijheidspartij (FPÖ) lijkt haar voorsprong kwijt te raken, terwijl de centrum-rechtse Volkspartij (ÖVP) van bondskanselier Karl Nehammer steeds dichterbij komt. Een serie recente peilingen toont een krapper wordende race tussen de twee partijen.

De FPÖ, die lange tijd comfortabel aan de leiding ging, ziet haar voorsprong slinken naarmate de verkiezingsdatum nadert. Volgens een enquête van Market for Der Standard steunt 27 procent van de kiezers de FPÖ, terwijl 25 procent achter de ÖVP van Nehammer staat. De sociaaldemocratische partij (SPÖ) volgt op afstand met 20 procent van de stemmen.

Een vergelijkbare trend is zichtbaar in een peiling van OGM, uitgevoerd voor Servus TV. Hier kreeg de FPÖ 26 procent van de steun, terwijl de ÖVP slechts één procentpunt achterloopt met 25 procent. De SPÖ blijft ook in deze peiling stabiel met 21 procent.

Invloed van recente gebeurtenissen

De verschuiving in de peilingen kan deels worden toegeschreven aan de recente overstromingen in Neder-Oostenrijk, waar Nehammer als bondskanselier een zichtbare rol speelde in de coördinatie van de noodhulp. Zijn toegenomen mediapresence lijkt de ÖVP geen windeieren te leggen. Ondertussen kreeg de campagne van de FPÖ te maken met vertragingen door de natuurramp, wat hun voorsprong verder lijkt te hebben aangetast.

Toekomst van de campagne

Met nog maar enkele weken tot de verkiezingen blijft de strijd om de gunst van de kiezers spannend. De FPÖ heeft tot nu toe het debat gedomineerd met haar harde standpunten over immigratie en anti-EU retoriek, maar de ÖVP hoopt haar positie te versterken door zich te profileren als de stabiele partij van de crisisbeheersing.

Meer
Lees meer...