Verkoop van sigaretten verboden in Nederlandse supermarkten vanaf 2024

Nederland heeft een plan – en timing – klaar om roken minder aantrekkelijk te maken. Vanaf 2023 is het verboden om online sigaretten te verkopen, één jaar later wordt tabak ook gebannen uit de supermarkt.

Onze noorderburen willen het aantal rokers drastisch terugdringen. Tegen 2030 moeten er zo’n 120.000 rokers minder zijn. ‘Aan overal sigaretten kunnen kopen, komt in de toekomst een einde. Daarmee wordt het voor rokers en ex-rokers makkelijker om de verleiding te weerstaan. Voor kinderen wordt het moeilijker om er überhaupt mee te beginnen’, zegt staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Paul Blokhuis.

Het verbod komt er stap voor stap. Vanaf 2020 zijn sigarettenautomaten in pakweg cafés of snackbars uit den boze. De online verkoop moet er in 2023 aan geloven en uiteindelijk verdwijnt tabak in 2024 uit de winkelrekken van de supermarkten. “We vinden het nu een gek idee dat je ooit kon roken in de trein of een restaurant. Ik ben er van overtuigd dat we later ook zo zullen terugkijken op het kopen van sigaretten in een supermarkt.”

Uit cijfers van het Nederlandse gezondheidsinstituut Trimbos blijkt dat 22 procent van de volwassen Nederlanders regelmatig rookt. In Vlaanderen lag dat percentage in 2018 op 16 procent. In beide regio’s daalt dat percentage jaarlijks.

Onze eigen federale regering heeft overigens ook plannen om het aantal rokers terug te dringen. “We streven naar een rookvrije generatie door roken steeds minder aantrekkelijk en toegankelijk te maken”, staat in het regeerakkoord te lezen.

Meer
Lees meer...