Verschillende raamdecoratie mogelijkheden

Geschreven met de input van poweredblinds.be

Wat betreft raamdecoratie zijn er talloze mogelijkheden. Zoveel zelfs dat het maken van een keuze erg lastig kan worden. Je koopt een gordijn natuurlijk niet voor één seizoen en het kan een flinke investering zijn als je de hele woning wilt voorzien van raambekleding. Eigenlijk zijn er drie belangrijke vragen om te beantwoorden: Wat, waar en waarom? En dat zijn de vragen die we gaan beantwoorden op deze pagina!

1. Wat?

Raamdecoratie kun je kopen in diverse stijlen. De voornaamste soorten zijn:

  • Schuifgordijnen die je horizontaal opzij schuift. Het is een meer klassieke stijl. Met name als er een dubbele plooi in het materiaal zit, kan het resultaat er zeer mooi uitzien.
  • Jaloezieën en lamellen kunnen we in dezelfde categorie plaatsen. Het zijn respectievelijk horizontale of verticale stroken die los van elkaar kunnen draaien, wat je meer controle geeft over de lichtinval.
  • Plissé gordijnen en vouwgordijnen hebben ook behoorlijk wat overeenkomsten. Het meest opvallende kenmerk van een plissé gordijn is de optie om de bovenzijde te openen, wat behoorlijk uniek is.
  • Rolgordijnen zijn strak en stijlvol. Naast de bekende modellen is er nu ook de dubbele versie met afwisselend lichtdoorlatende en verduisterende stroken. Dit geeft een jaloezie-effect met de voordelen van rolgordijnen.

2. Waar?

Je hoeft uiteraard niet doorheen de woning overal dezelfde raamdecoratie op te hangen. Je kunt per ruimte afwegingen maken op basis van stijl en gebruiksgemak. Voor een deel is het een kwestie van persoonlijke voorkeur, we willen wel even stil staan bij de lichtdoorlatende eigenschappen.

Met name in de slaapkamer biedt het voordeel om voor verduisterende rolgordijnen te kiezen. Zo heb je optimale controle over het invallend licht op ieder moment van de dag. In de huiskamer kan de afweging wat complexer zijn. Raamdecoratie moet decoratief zijn en tegelijkertijd praktisch. Je wilt privacy maar wel een open gevoel behouden. Je kunt dan met een combinatie van lichtdoorlatende vitrage of rolgordijnen werken met zonwering aan de buitenzijde of verduisterende (rol)gordijnen aan de binnenzijde. Wat betreft het kleurgebruik maken donkere kleuren de ruimte optisch kleiner en meer ‘knus’, lichte gordijnen doen de omgeving juist groter lijken. Lampen hoef je dan niet zo fel in te stellen voor een egaal verlichte ruimte.

3. Waarom?

De voornaamste reden voor raamdecoratie is en blijft privacy. De meeste mensen vinden het geen prettig idee om een huiskamer als etalage te tonen aan de overburen of voorbijgangers. Daarnaast kunnen gordijnen ook dienst doen als zonwering om hitte terug te dringen in de zomer. Gordijnen bieden ook weer een extra isolatielaag als jouw ramen nog niet HR++ of beter zijn.

Je profiteert het meeste van raamdecoratie als je het systeem automatiseert. Op PoweredBlinds België kun je alle opties zien voor zowel gordijnen als elektrische bediening. Zo kun je bijvoorbeeld de gordijnen op de slaapkamer van de kinderen in de avond sluiten als het bedtijd is. Of sluit de gordijnen in de huiskamer automatisch wanneer de zon onder gaat, ook als je nog niet thuis bent. Dit maakt de woning meer comfortabel en veelzijdig. Zeker als je de koppeling maakt met smart home toepassingen zoals slimme verlichting of een lichtsensor die ziet wanneer de zon fel schijnt of wanneer het buiten donker wordt.

Meer
Lees meer...