Vezels zijn gezond: 5 manieren om er meer te eten zonder je hele dieet om te gooien

Vezels zijn gezond: 5 manieren om er meer te eten zonder je hele dieet om te gooien

Een vezelrijk ontbijt met muesli, havermout of enkele meergranenboterhammen zijn meer dan oké in de ochtend. Het is dus niet alleen lekker maar ook gezond. Het eten van vezels verkleint namelijk de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. 

Vezels, of koolhydraten zoals je ze misschien beter kent, dragen naast een gezond lichaam ook bij tot een langer verzadigd gevoel. Je hebt minder snel honger en je moet sneller naar het toilet. Hoe je nu juist meer vezels aan je voeding toevoegt, sommen we hieronder op.

1. Wees op de hoogte van wat je eet

Vezels zijn onverteerbare koolhydraten. Je neemt ze op, ze vullen je maag en verlaten daarna in onverteerde staat je lichaam. Een volwassene zou gemiddeld 30 gram vezels per dag moeten innemen, wat maar 1 op de 10 mensen doet, volgens Brits onderzoek. Dat laag aantal is te wijten aan populaire low-carb diets. Misschien toch eens denken aan een ommekeer? Een voedingspatroon rijk aan vezels brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee zoals een verlaagde kans op hart- en vaatziekten en een kleinere kans op darmkanker. De eerste stap om je voedingspatroon onder handen te nemen is de verpakking checken. Om je al een beetje in de goeie richting te duwen, zijn fruit, groenten, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten een absolute must eat.

2. Van wit naar bruin brood

Een volledige ommekeer van je voedingspatroon is helemaal niet nodig. Enkele kleine aanpassingen doen al wonderen. s’ Ochtends eens kiezen voor havermout in de plaats van cornflakes, of een sneetje volkoren brood omruilen voor een witte boterham in de middag zijn voldoende om je vezelinname op te krikken.

3. Enkele kleine toevoegingen aan je maaltijd

Om je maaltijd wat te pimpen met vezels kan dat op verschillende manieren. Waar een hand rozijntjes of noten je ontbijtgranen nog lekkerder maakt, zijn zaadjes of kikkererwten een goede toevoeging bij je salade. Door deze kleine aanpassingen kan je je hoeveelheid vlees wat verminderen en vervangen door groenten, wat je gezondheid alleen maar ten goede komt. Ben je een echte liefhebber van groenten? 7 porties fruit en groenten per dag, hoeveel is dat eigenlijk?

4. Vervang persen door blenden

Volgens de British Dietetic Association is het beter om vaste voeding te kiezen in de plaats van een drinkbare variant. Wanneer je fruit perst, komen er namelijk veel meer suikers onmiddellijk vrij en gaan vezels hierdoor verloren. Fruit eet je dus het beste in zijn oorspronkelijke vorm of op een geblende manier. Goed nieuws dus voor de liefhebbers van vloeibare producten. Geblende groenten of fruit behouden hun vezels wel en dragen hierdoor dus ook bij aan vezelrijke maaltijd.

Magische groenten in Dehlaize: “drakentanden”, “clownsneuzen” en “schatkistjes”

5. Geleidelijk aan

Het is goed om vandaag van start te gaan, maar wees niet overmoedig. Je voedingspatroon aanvullen met vezels is stap één, maar dit geleidelijk aan doen is hier als stap twee onlosmakelijk mee verbonden. Je hebt namelijk geen zin in spetterpoep of windjes bij elke beweging die je maakt.

Gesponsorde artikelen