Vier dagen per week werken en betaald worden voor vijf? Blijkbaar maakt het ons productiever

Een Nieuw-Zeelands bedrijf heeft een experiment uitgevoerd waarbij werknemers slechts vier dagen per week moesten werken. En toch zijn ze volledig betaald voor een werkweek van vijf dagen. Volgens Perpetual Guardian was iedereen veel productiever en daarom willen ze het werkschema aanhouden.

De 240 werknemers van het bedrijf werken tegenwoordig 32 uur per week in plaats van de gebruikelijke 40 uur. En dat mogen ze blijven doen voor een loon van vijf werkdagen, want Perpetual Guardian heeft niets dan voordelen ondervonden. Het personeel was creatiever, ze waren op tijd, ze gingen niet vroeger weg en ze namen geen lange pauzes. Hun prestaties bleven ook hetzelfde, hoewel ze dus een dag minder gewerkt hebben.

Minder stress

Om te verzekeren dat iedereen zijn werk zou afkrijgen, zijn nog meer maatregelen genomen. Zo werden vergaderingen die normaal twee uur zouden duren, tot een half uur verkort. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf zegt de eerste ter wereld te zijn die dit schema toepast, maar dat is niet waar. In Zweden heeft de overheid ook al eens geëxperimenteerd met kortere werkweken en daar bleek eveneens dat werknemers gelukkig waren, minder stress hadden en meer van hun werk genoten. Alleen was het wel heel duur, want de overheid moest extra werknemers aanwerven.

Amazon gaf werknemers dan weer de keuze om 30 uur per week te werken, en daarvoor 75 procent van hun salaris en alle bijhorende voordelen te behouden. Technologiebedrijf Treehouse heeft de 32 uren durende werkweek al sinds 2006 ingevoerd.

Focus

Volgens experts is het logisch dat we beter presteren als we minder lang moeten werken. Psycholoog Anders Ericsson stelt aan Business Insider dat we ons slechts gedurende vijf uur op werk kunnen concentreren. Wie geforceerd wordt om zich langer op werk te focussen, zou wel eens negatief kunnen reageren.

Andrew Barnes, CEO van Perpetual Guardian, heeft nog een interessante opmerking: “Een contract moet een overeenkomst op basis van productiviteit zijn. Als je die prestaties in minder tijd kunt verrichten, waarom zou ik je daar dan minder voor betalen?”