Vitamines behouden tijdens het koken: de grillplaat en de airfryer als geheim wapen

Geschreven met branded content van Maxima

Om goed te kunnen functioneren, kunnen we niet zonder voldoende vitamines. Veel van deze vitamines kunnen we uit ons voedsel halen. Helaas gaan vitamines verloren tijdens het bereiden van eten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk vitamines behouden bij het bereiden van voedsel.

Verlies van vitamines bij het bewaren en bereiden van voedsel

Het is belangrijk om te weten dat bij het bereiden en bewaren van voedingswaren vitamines verloren kunnen gaan. Dit gebeurt vooral met de wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C en de B-vitamines. Het verlies kan oplopen van 10% tot 50% of meer. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type voedingsmiddel, hoe heet het is bereid, hoeveel water er wordt gebruikt en of het voedsel wordt blootgesteld aan zonlicht of zuurstof na het snijden, persen of pureren. Soms geldt overigens het omgekeerde: sommige vitamines kan het lichaam net eenvoudiger opnemen uit gesneden en gekookte groenten. Laat het in ieder geval duidelijk zijn dat de verwerking een belangrijke rol speelt op het gebied van vitaminebehoud.

Tips voor het beperken van het vitamineverlies

Er zijn gelukkig een aantal manieren om ervoor te zorgen dat de vitamines zoveel mogelijk behouden blijven. Verhit het eten bijvoorbeeld niet langer dan nodig is en kook met weinig water, want anders gaan de wateroplosbare vitamines al snel verloren. Bewaar producten bij voorkeur ook koel of in de vriezer, want bij hogere temperaturen gaan vitamines sneller verloren. Gesneden groenten kan je hoe dan ook niet lang bewaren, zeker wat het vitaminebehoud betreft. Verder dien je groenten bij voorkeur in het donker te bewaren. Sommige vitamines gaan namelijk eenvoudiger verloren als ze aan licht worden blootgesteld.

Het voordeel van de hete grillplaat

Het gebruik van een hete grillplaat om eten te bereiden, kan helpen om de vitamines beter te behouden. Dit komt omdat het voedsel niet in aanraking komt met water, wat kan leiden tot het verlies van vitamines. Bovendien kan het grillen van voedsel helpen om de hoeveelheid antioxidanten (een verzamelnaam voor diverse stoffen, waaronder de vitamines C en E) in voedsel te behouden. Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam helpen om schade door vrije radicalen te voorkomen. Het grillen van voedsel op een hete grillplaat kan ook helpen om de smaak van het voedsel te verbeteren.

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het voedsel niet te lang op de grillplaat wordt bereid, aangezien ook dit kan leiden tot het verlies van vitamines. Zeker indien er wordt gewerkt met een professionele bakplaat voor horecagebruik, waarbij je de temperatuur heel precies kan instellen en ook hoge temperaturen kan bereiken, is het mogelijk om heel gezond te koken. Het feit dat er weinig olie of vet wordt gebruikt, spreekt uiteraard ook in het voordeel van de hete grillplaat. 

Vitaminebehoud bij de airfryer

Het Voedingscentrum stelt dat bij het koken van aardappelen meer vitamines (vooral foliumzuur en vitamine C) verloren gaan dan bij het bereiden met droge hitte of vet. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verschil in behoud van vitamines tussen de airfryer en frituren. Aanwijzingen uit het beschikbare onderzoek suggereren echter dat er iets meer vitamine C behouden blijft bij het bereiden in de airfryer dan bij het frituren. Net als een grillplaat is een airfryer dus een heel goede aankoop, zeker als je weet dat je ook ongelooflijk lekkere dessertjes in de airfryer kunt maken.

Meer
Lees meer...