Left Right
scrollTop top

Vlaams Belang zet Carrera Neefs uit partij


Tom Van Grieken Vlaams Belang
© Isopix

Vlaams Belang heeft Carrera Neefs uit de partij gezet. Dat heeft voorzitter Tom Van Grieken laten weten in de weekendkrant De Zondag. Neefs kwam in opspraak nadat ze bloemen had neergelegd op het graf van SS-soldaat Willem Heubel en daar een foto van deelde op Facebook.

Gemeenteraadslid van Wuustwezel Carrera Neefs is uit de partij Vlaams Belang gezet. Enkele weken geleden kwam ze in opspraak nadat ze een krans neerlegde op het graf van de SS-soldaat Willem Heubel in Nederland.

Carrera Neefs

Carrera Neefs
Instagram Carrera Neefs

Op wapenstilstand trok Carrera Neefs naar Ysselsteyn, een Duitse militaire begraafplaats in Nederland. Ze legde daar bloemen neer bij het graf van Willem Heubel, een beruchte SS’er. Op sociale media deelde ze een foto waarop te zien is dat ze, gekleed in een Duitse dirndl de bloemen neerlegt bij het graf.

In de caption schreef ze: “Tijdens de oorlog zijn er altijd meerdere kanten. Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet deze mensen ook niet.” Meteen kwam er heel wat reactie op de foto, waarbij het merendeel van de mensen verontwaardigd reageerde. Willem Heubel is namelijk een bekende Nederlandse nazi die tijdens WOII een belangrijke functie had binnen de SS. Hij overleed in april 1945 tijdens een gevecht met Canadezen.

Door de commotie reageerde woordvoerder van Vlaams Belang Jonas Naeyaert eerder al. “We zitten verveeld met de kwestie”, zo klonk het. “Maar juffrouw Neefs werd gevraagd door een nabestaande die niet zelfstandig kan gaan om bloemen te gaan neerleggen. Die nabestaande blijft ook liever anoniem. Iedereen heeft volgens ons het recht om te rouwen.” De partij liet toen wel weten dat ze een interne tuchtprocedure opstartten tegen Neefs.

Uit partij

Die tuchtprocedure is nu afgelopen met tot gevolg dat Neefs uit de partij is gezet. Dat laat partijvoorzitter Tom Van Grieken weten aan De Zondag. “Neefs heeft de partij, onbewust weliswaar, veel schade berokkend”, zo klinkt het bij de voorzitter. “Initieel wou ze zelfs haar Facebookbericht niet verwijderen. Wij hebben haar nadien gevraagd om het partijcharter te tekenen. Dat wou ze ook niet. Het partijbestuur is daarom van oordeel dat haar lidmaatschap stopgezet wordt. Loyaliteit moet van twee kanten komen Wie dat in deze omstandigheden niet ondertekent, zet zichzelf buiten de partij.”

Hij benadrukt dat Neefs geen neonazi is, maar dat ze op vraag van de nabestaanden van de SS-er een krans heeft neergelegd op het graf. “Ik geloof haar als ze zegt dat dat géén politiek statement was. Zij heeft op vraag van nabestaanden een krans neergelegd. Dat mag ook van mij: een individu mag rouwen om iemand. Maar ze heeft dat politiek gezien uitermate onhandig aangepakt, om niet te zeggen stom. Dat was niet voor herhaling vatbaar.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  681.250
 • Aantal
  doden
  20.554