VN-rapport: Wereldwijde armoede treft 1 miljard mensen, vooral kinderen

Een nieuw rapport van de Verenigde Naties schetst een zorgwekkend beeld van de groeiende armoede wereldwijd. Meer dan een miljard mensen, waaronder opvallend veel kinderen, leven in acute armoede. Conflicten spelen een sleutelrol in deze verontrustende trend.

Volgens het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) en het Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) leven wereldwijd meer dan 1,1 miljard mensen in acute armoede. Van deze mensen zijn meer dan 455 miljoen kinderen, wat het probleem nog schrijnender maakt. Dit onthutsende cijfer komt uit een recent rapport waarin een verband wordt gelegd tussen conflicten en de opkomst van armoede.

Armoede meten: de Multidimensionele Armoede Index

Sinds 2010 analyseren UNDP en OPHI jaarlijks de situatie van armoede met behulp van hun Multidimensionele Armoede Index. Deze index houdt rekening met verschillende factoren, waaronder toegang tot basisvoorzieningen zoals huisvesting, elektriciteit en onderwijs. Het rapport van 2023 baseert zich op gegevens uit 112 landen met een bevolking van 6,3 miljard mensen.

Uit het rapport blijkt dat mensen in conflictgebieden veel harder worden getroffen. In landen waar oorlog of geweld aan de orde van de dag is, ligt de armoede maar liefst drie keer zo hoog. Yanchun Zhang, hoofd van het UNDP, benadrukt dat overleven in deze gebieden neerkomt op een dagelijkse strijd om aan basisbehoeften te voldoen.

Kinderen de grootste slachtoffers

Wat dit rapport bijzonder zorgwekkend maakt, is de impact op kinderen. Maar liefst 584 miljoen kinderen onder de 18 jaar leven in extreme armoede. Dit komt neer op bijna 28% van alle kinderen wereldwijd, vergeleken met slechts 13,5% van de volwassenen. De cijfers tonen aan dat kinderen het hardst worden getroffen door de gevolgen van armoede, met name in conflictgebieden.

Geografische verdeling: focus op Afrika en Zuid-Azië

Het merendeel van de mensen die in extreme armoede leven, bevindt zich in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië. Sabina Alkire, directeur van OPHI, benadrukt dat het bestrijden van armoede in deze regio’s bijna onmogelijk is zolang conflicten aanhouden. Ze stelt dat duurzame vrede noodzakelijk is om armoedebestrijding effectief te laten zijn.

India is het land met het hoogste aantal mensen dat in extreme armoede leeft, met maar liefst 234 miljoen mensen. Het wordt gevolgd door Pakistan, Ethiopië, Nigeria en de Democratische Republiek Congo. Samen zijn deze vijf landen goed voor bijna de helft van alle mensen die wereldwijd in armoede leven.

Meer
Lees meer...