Voetbal weer geen feest: zo ziet Brussel eruit na rellen met Marokkaanse supporters

Voetbal weer geen feest: zo ziet Brussel eruit na rellen met Marokkaanse supporters

In Brussel hebben Marokkaanse voetbalfans gisterenavond een ware ravage aangericht nadat hun land zich wist te kwalificeren voor het WK voetbal. Liefst 22 agenten zijn gewond geraakt, auto’s zijn in brand gestoken, winkelruiten zijn ingeslagen en winkels zelf zijn geplunderd, en de kerstmarkt is vernield.

Marokko heeft zich voor het eerst in twintig jaar nog eens kunnen plaatsen voor het WK voetbal. Dat had een feest moeten zijn, maar in Brussel is dat flink uit de hand gelopen. Zo’n 300 ‘supporters’ kwamen gisterenavond op straat, maar de sfeer sloeg helemaal om en er braken rellen uit. Een groot deel van de Brusselse kerstmarkt, die sinds deze week in aanbouw is, werd vernield. Jongeren hebben zeker twee voertuigen in brand gestoken.

Veel schade

De brandweer kon het brandje niet meteen blussen omdat ze bekogeld werden door de massa. Hetzelfde gebeurde met de politie die het waterkanon moest inzetten om de meute weg te jagen. Zeker 22 agenten liepen gisterenavond verwondingen op. Iets na middernacht keerde de rust terug. Toen was nog niemand van de relschoppers opgepakt, maar er zijn camerabeelden opgevraagd om de daders te identificeren.

Heel wat winkels moeten vandaag de schade opruimen. Sommige winkels zijn ook binnen bijna volledig vernield. “Het is crapuleus, ik kan het niet anders zeggen. Het gaat hier om jongeren die er alleen op uit zijn om alles stuk te maken. Het zijn vandalen. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Echt, ik weet het niet meer”, zegt een vrouw aan het VTM Nieuws.

De rellen bleven niet beperkt tot Brussel. Ook in Parijs, Amsterdam en Den Haag kwamen supporters op straat. In Den Haag moest de politie eveneens ingrijpen toen relschoppers de feestelijkheden kwamen verstoren. In andere Belgische steden waren er geen problemen.

Marokko naar WK

Marokko gaat het voor de eerste keer in twintig jaar naar het WK, ten koste van het Ivoorkust van Marc Wilmots. In principe kunnen ze daar onze Rode Duivels in de groepsfase tegenkomen, zoals dat in 1994 ook al eens het geval was (toen 1-0 voor BelgiĆ«). Brussel houdt in dat geval z’n hart al vast …

Gesponsorde artikelen