Voor als je even stilvalt aan de toog: hier zijn 27 dingen die je meteen veel slimmer doen lijken dan je bent

Ah, dat gevreesde moment wanneer er een stilte valt aan de toog of aan tafel. Hier zijn 27 dingen, kant en klaar, waarmee je ze kan doorbreken én jezelf een beetje slimmer kan doen lijken dan je bent. Uiterst bruikbaar ook, jonge en oudere casanova’s, om een slag te slaan op amoureus vlak.  

1. De Universiteit van Oxford is ouder dan het Azteekse Rijk

Het Azteekse Rijk werd gevormd in 1428 en werd ten val gebracht door Hernan Cortez in 1521. Oxford werd gesticht in 1167.

2. Libellen hebben een penis in de vorm van een schop en hun kleintjes hebben straalaandrijving

De penis heeft die vorm om het sperma van rivalen uit de vagina van het vrouwtje te scheppen. Larven van libellen hebben straalaandrijving: ze pompen water naar binnen en persen dit aan de achterzijde weer naar buiten waardoor ze vooruit schieten.

3. Een octopus heeft drie harten

En acht armen. Plus: na het bevruchten van een vrouwtje gaan de mannetjes dood. Maar sweet revenge, na een maand, als haar eitjes uitkomen, moet ook mama octopus haar kopje leggen.

4. Honing bederft nooit

Nope. Tenminste als je ‘m weghoudt van water. Er is honing gevonden in potten die 5.000 jaar oud zijn en die nog perfect eetbaar was.

5. Er staan meer plastieken flamingo’s in tuinen dan er in het echt nog leven

Nu ja, er zijn er alvast meer geproduceerd sinds Don Featherstone in 1957 op de proppen kwam met dit symbool van tuinkitsch dan dat er in het wild momenteel rondvliegen.

6. Er zit minder tijd tussen de mensheid en de T-Rex dan tussen de T-Rex en de Stegosaurus

Al scheelt het maar zeven miljoen jaar: T-Rex stierf 65 miljoen jaar geleden uit, de Steggie 137 miljoen jaar geleden.

7. Gordeldieren bevallen altijd van een vierling

Armadillos dus. Gordeldieren spelen een belangrijke rol in de wetenschap. Ze hebben een ongebruikelijk voortplantingssysteem: brengen eeneiige vierlingen voort. Dit betekent dat alle vier de jongen uit één nest dezelfde genetische informatie met zich meedragen.

8. Door doktersgeschrift gaan mensen dood

Over het handschrift van dokters wordt vaak al smalend en lachend gedaan omdat het wel eens onleesbaar durft te zijn. Het woord doktershandschrift is dan ook een begrip geworden. Toch is het geen cliché, maar harde waarheid.

Want volgens een enquête van De Apotheker blijkt dat de Vlaamse apothekers het vaakst naar een arts bellen omdat ze zijn/haar geschrift niet kunnen lezen (50,7 %).

Plus: een andere studie van de National Academies of Science’s Institute of Medicine ontdekte dat er jaarlijks in de VS alleen al 7.000 doden vallen omdat het voorschrift zo slecht leesbaar is dat de patiënten verkeerde medicatie en/of dosissen krijgen.

9. Voor elke mens op aarde zijn er 1,6 miljoen mieren

Er zijn naar schatting 11.596.800.000.000.000 mieren op onze planeet. Bonusweetje: al die mieren samen wegen wel niet meer dan alle mensen samen. Bring it on!

10. Marilyn Monroe was slimmer dan Albert Einstein

Tenminste als we IQ daarvoor als maatstaf nemen. Marilyn had een IQ van 163. Einstein “maar” 160. Stephen Hawking heeft ook 160. Deze twee jongens hebben wellicht op dit moment het hoogste IQ ter wereld. Christopher Hirata (225, werkt voor NASA, links) en Terrence Tao (230, geeft wiskunde aan UCLA).

11. Star Wars draaide al in de bioscoop toen de Fransen nog de guillotine gebruikten

Yup. Star Wars kwam uit op 25 mei 1977. En de laatste executie met de guillotine vond plaats in Marseille op 10 september 1977, toen Hamida Djandoubi, die een meisje van 21 martelde en vermoordde, werd onthoofd. De guillotine werd voor het eerst gebruikt op 29 april 1792. 

12. Het Grieks volkslied heeft 158 strofen

Van elk vier regels. Het kortste is het Japanse: Moge Uw (keizers) regering duizend jaar duren, voor achtduizend generaties. Totdat stenen rotsen worden, welke bedekt zijn met mos. The End.

13. Meer mensen sterven door drankautomaten dan door haaien

Feit. Gemiddeld 13 idioten per jaar komen aan hun eind door een drank- of snoepautomaat. De meesten worden geëlektrocuteerd, of komen op één of andere manier onder de automaat terecht. Heel af en toe, om de zoveel jaar, gaat er effectief iemand dood omdat hij vast komt te zitten in de automaat die op een plaats staat waar zelden mensen komen.

Elk jaar sterven blijkbaar ook 24 mensen door een champagnekurk. En meer dan 2.000 mensen wereldwijd komen elk jaar om door uit de hand gelopen seksspelletjes. Bijna de helft daarvan door auto-erotische asphyxatie.

14. De muziek die opstaat in het warenhuis bepaalt welke wijn je koopt

En op verschillende niveaus blijkbaar. Zo werd het uitvoerig getest met nationaliteiten. Bleek dat bijvoorbeeld meer Duitse wijn verkocht werd wanneer Duitse muziek opstond en meer Franse wanneer er chanson werden afgespeeld.

Klassieke muziek doet mensen ook gaan voor duurdere wijnen, en top 40-muziek voor goedkopere. Een Schotse prof, Dr Adrian C. North, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om al die dingen aan te tonen. Hij ontdekte ook dat het effect groter is bij rode wijn dan bij witte wijn.

15. Eet nooit ijsbeer

Een gewaarschuwd gestrand en uitgehongerd man aan de Noordpool is er twee waard. Hypervitaminosis A heet het probleem: een overdosis vitamine A. Dat zit in voor de mens toxische hoeveelheden in behoorlijk wat beesten uit het hoge noorden: ijsbeer, baardrob, walrus, moose en zelfs husky. Vooral in de lever.

De Inuit kennen het probleem al eeuwen. Maar in de meer recente geschiedenis zijn er bijvoorbeeld ook overlevers van een vliegtuigcrash in het hoge noorden gestorven omdat ze de sledehonden hadden opgepeuzeld.

IJsberen daar wil je wel helemaal vanaf blijven. Er is geen enkel dier dat zoveel PCB’s, PFAS’s, PFOS’s en BFF’s in z’n lijf heeft. Ze zijn al gevonden in hoeveelheden 100 keer groter dan wat voor mensen als absoluut kankerverwekkend wordt geacht in ijsberenvlees.

16. Op Jupiter en Saturnus regent het diamanten

Om een lang en uitermate boeiend doch complex verhaal kort te maken: In de bovenste lagen van de atmosfeer van die planeten wordt door bliksem methaan eerst in roet omgezet. Als dat naar beneden valt door de almaar dikker wordende lagen van gasvormige en liquide waterstof, wordt dat roet eerst door de druk grafiet en als het nog dieper valt (6.000 kilometer) wordt die grafiet samengeperst tot diamant.

Het slechte nieuws: hoe dieper die diamanten wegzakken in de planeet, hoe heter het wordt. En uiteindelijk, bij 8.000 graden, smelten ze. Het is dus een kwestie ze te onderscheppen voor ze zo diep vallen. 

Maar het is misschien wel de moeite. Op Saturnus zou het zo 1.000 ton diamanten per jaar “regenen”. De diamanten “druppels” in kwestie zijn ongeveer een centimeter groot. Momenteel halen we op onze planeet 26 ton aan diamanten per jaar boven. En het merendeel daarvan is niet de beste kwaliteit. 

17. Maar er is beter: een diamanten planeet

Die heet 55 Cancri e en werd ontdekt op 31 augustus 2004. 55 Cancri e is een planeet die weliswaar zestig procent groter is dan de aarde, maar tegelijkertijd 7,8 keer zo zwaar. En ze bestaat voor een derde uit diamant. Het probleem: ze ligt 40 lichtjaar bij ons vandaan. Da’s 378.429.218.903.232 kilometer. De hoogste snelheid dat een door de mens gemaakt ruimtetuig ooit haalde is  247.510 km per uur (de Helios 1). Die zou er net geen 175.000 jaar over doen.

18. Rusland is groter dan sommige planeten

Yep, toch eentje. Rusland – en da’s dan nog zonder de Krim – is 17.098.322 vierkante kilometer groot. Pluto heeft een landmassa van 16.647.940 vierkante kilometer.

19. Het afgelopen jaar maakten we 10 procent van alle foto’s OOIT

Nee, meer. Dat was het geval voor 2012. Toen werden naar schatting 380.000.000.000 foto’s genomen. Wat meer dan 500 foto’s per aardbewoner per jaar is. Voor 2013 lag het getal nog hoger, maar die cijfers zijn er nog niet.

20. Er zijn meer sterren dan dat er korreltjes zand zijn op alle stranden op aarde

Een 1 met daarachter 22 nullen: zoveel sterren zijn er in ons heelal en da’s de laagste schatting.

10.000.000.000.000.000.000.000 dus. 50 triljard is een schatting die vandaag de dag meer aanhang vindt.. En ja, het klopt dat er meer sterren zijn dan dat er korreltjes zand zijn op alle stranden op onze planeet.

Hoeveel keer? Dat hangt af van de berekening. Maar algemeen aangenomen zijn er 2 à 10 keer meer sterren dan zandkorrels op al onze stranden. Uitgaande van 700 biljoen kubieke meter zandstrand op aarde, geeft dat 5 triljard zandkorrels (een 5 met 21 nullen). 

21. Een banaan is een bes, een aardbei dan weer niet

Botanisch gezien is een banaan inderdaad een bes. En een aardbei – bei is een oud woord voor bes overigens – is dat niet. Een aardbei is wat een schijnvrucht heet. En volgens de encyclopedie is een schijnvrucht een plant die  op het oog een vrucht vormt (in de zin van “fruit”), maar die bij plantkundige bestudering geen echte vrucht blijkt te zijn. In de plantkunde ontstaat een vrucht uit het vruchtbeginsel.

We spreken van een schijnvrucht wanneer naast het vruchtbeginsel en het zaadbeginsel, ook andere plantendelen gaan meedoen met de vruchtvorming. Got that?

22. Coca Cola maakte ooit White Coke speciaal voor de Russen

Dat zit zo: vlak na de tweede wereldoorlog liet Dwight Eisenhower, toen nog de belangrijkste generaal bij de Amerikanen, zijn Russische evenknie, Georgi Zhukov, bij onderhandelingen van Coca-Cola proeven. Zhukov was er zot van, maar had schrik dat Stalin niet zou pikken dat zijn belangrijkste militaire leider een Amerikaans imperialistisch symbool zou drinken.

Dus maakten ze bij Coca-Cola een speciale Coke voor hem. Zonder de karamelkleur en op een fles getrokken met een witte schroefdop en een rode ster. Zodat het wodka leek. Er is sprake van een vijftigtal leveringen van die White Coke, telkens van een stuk 500 flessen.

Hier is nog zo’n historisch Coke-weetje: het was Adolf Hitler die als eerste een cafeïne-waarschuwing op Coca-Cola liet zetten, in 1936. 

23. Suicide bijenseks

Er is geen subtiele manier om dit te zeggen: wanneer een mannelijke bij klaarkomt, ontploffen zijn testikels en sterft hij. Wat overblijft van zijn penisje, blijft zitten in de bijenkoningin. Wetenschappers beweren dat dat evolutionair een degelijk verhaal is, want het voorkomt dat de koningin door andere mannetjes belaagd wordt. 

24. Tomorrowland? Watjes in vergelijking met hét dansfestival in de middeleeuwen. Ze hadden zelfs al hun eigen ecstasy.

In juli 1518 begon een vrouw die de geschiedenis heeft bedacht met de naam Frau Troffea in Straatsburg ineens op straat te dansen. Ze danste vier (of zes, hangt van de versie af) dagen aan één stuk door. En viel toen dood neer. Maar ondertussen waren er al 34 anderen rond haar beginnen dansen. En voor je het wist waren het er 400. Veel van hen dansten zich dood.

Het staat bekend als The Dancing Plague of de Danspest. Wetenschappers hebben een aantal theorieën over waarom mensen massaal en nonstop begonnen te dansen tot ze erbij neervielen. Mass stress-induced psychosis is er eentje van, getriggerd door een combinatie van honger, pokken, en syfilis, alledrie in town op dat moment.

Volgens de kerk hadden de inwoners van Straatsburg de heilige Vitus, is de beschermheilige van dansers, zangers en epileptici geschoffeerd en was dit in Gods ogen hun straf. Vitus zou de kracht hebben om plagen van “compulsief” dansen te creëren. Mja.

Een andere mooie is deze: ergot fungus, de organische versie van LSD. Claviceps, een schimmel op graan, die bij mensen een beetje zou werken als organische LSD. Eén van de symptomen zijn convulsies. Wat misschien wel wat op dansen kan lijken.

 25.  4/4, 6/6, 8/8, 10/10 en 12/12 vallen allemaal op dezelfde dag in eenzelfde jaar

Freaky. Dit jaar is dat een vrijdag. Ze heten doomsdays. Dit zijn ze: 

26. Er loopt in Zweden een kleine rond die Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 heet

Je spreekt het uit als Albin. De ouders zeiden geïnspireerd te zijn door ‘Patafysica. Dat is een absurdistische parodie op de moderne wetenschap, die met onzinredeneringen filosofeert over wat achter de metafysica ligt. 

Brfxxccxxmnpcccclll-mmnprxvclmnckssqlbb11116 is ondertussen alweer bijna 24 jaar. Wat vliegt de tijd!

27.De officiële kleur van het heelal is beige

Of, om precies te zijn: cosmic latte (kleurcode #fff8e7), is een zeer lichte tint van geel. Beige dus. Dat hebben astronomen bepaald na spectrumanalyses van 200.000 melkwegstelsels. Beige. Hoe saai.

Meer
Lees meer...