De socialistische partij Vooruit heeft besloten om opnieuw aan tafel te gaan voor de onderhandelingen over een nieuwe federale regering. Dat maakte partijvoorzitter Conner Rousseau vrijdag bekend in een persbericht. Vooruit is tevreden met de toegevingen die formateur Bart De Wever (N-VA) heeft gedaan en ziet voldoende redenen om de gesprekken te hervatten.
Volgens Rousseau is het cruciaal dat Vooruit deelneemt aan de onderhandelingen. “In moeilijke tijden kunnen alleen socialisten ervoor zorgen dat de inspanningen eerlijk verdeeld worden”, zegt de Vooruit-voorzitter. “Daarom gaan we nu aan tafel en nemen we onze verantwoordelijkheid.”
Lasten
De socialisten drongen al langer aan op een herziene onderhandelingsnota van De Wever waarin de lasten eerlijker verdeeld zouden worden. Concreet wil Vooruit onder meer een vermogensbelasting en een meerwaardebelasting op aandelen invoeren. Rousseau liet eerder deze week al doorschemeren dat hij openingen ziet in de nieuwe nota van De Wever: “Ik lees dat de breedste schouders meer kunnen bijdragen, de index kan blijven en de lasten eerlijker verdeeld kunnen worden.”
Rousseau blijft voorzichtig optimistisch: “Tot nu toe voelde het alsof we een wedstrijd van één tegen vier speelden, met een 0-5-achterstand. Dat kon nooit lukken. Vandaag heb ik het gevoel dat er bereidheid is om rekening te houden met onze bekommernissen.”
Belastingverlaging blijft struikelblok
Ondanks het optimisme blijft de voorgestelde belastingverlaging, een stokpaardje van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, een lastig dossier. In augustus liepen de onderhandelingen al vast doordat MR zich verzette tegen nieuwe belastingen, zoals een meerwaardebelasting en een btw-verhoging. De Wever kwam daarop met een nota die een algehele belastingverlaging bevatte, wat op tegenkanting stuitte bij Vooruit.
Ontslagnemend minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft zich uitgesproken tegen de belastingverlaging, omdat die volgens hem “een extra fiscale put” zou veroorzaken. Rousseau stelde dat er bezuinigd zou moeten worden om deze verlaging te bekostigen, maar kreeg daarvoor kritiek van de andere partijen. Zijn berekeningen werden afgedaan als “totale quatsch” en “halve waarheden”.
Vooruit stelt in het persbericht dat de partij zal “knokken voor een eerlijke verdeling van de inspanningen, met een serieuze bijdrage van de sterkste schouders”. Of de partij ook zal proberen om de belastingverlaging van Bouchez van tafel te krijgen, blijft voorlopig onduidelijk.
Optie met Open Vld voorlopig van tafel
Het akkoord van Vooruit betekent dat de Arizona-coalitie voorlopig weer op het juiste spoor zit. De kans op een samenstelling met Open Vld lijkt daarmee weer van de baan. Dit zal vooral opluchting brengen bij cd&v en Les Engagés, die liever niet met Open Vld aan tafel wilden zitten.
Ook MR en N-VA lijken nog steeds de voorkeur te geven aan de Arizona-coalitie boven een alternatieve ‘Lagune-coalitie’, die Open Vld zou hebben betrokken.
Deadline nadert voor nieuwe regering
Toch is er nog geen garantie op succes. “Als blijkt dat de deur die nu op een kier is gezet opnieuw dichtgaat, dan stoppen de onderhandelingen,” waarschuwt Rousseau. De tijd dringt, want formateur De Wever wil de begroting voor 2025 tijdig laten goedkeuren in het parlement. De huidige Vivaldi-regering, die in lopende zaken zit, zal tegen 29 november een begroting indienen op basis van voorlopige twaalfden.