Hoe beantwoord je de vraag “hoe ga je om met stress?” best op een sollicitatiegesprek

Een veel voorkomende vraag tijdens een sollicitatiegesprek is: “Hoe ga je om met stress op het werk?” Hoe kan je die vraag het best beantwoorden? Wij geven enkele tips. 

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de werkgever niet verwacht dat je stressvrij bent. Ieder mens heeft namelijk op de één of andere manier wel eens te kampen met stress op het werk. In plaats daarvan zal je gesprekspartner willen weten op welke manier je omgaat met situaties waarin er een grote druk op je schouders rust en hoe je hiermee om weet te gaan. Om deze vraag succesvol te beantwoorden zal je specifieke voorbeelden dienen te geven van manieren waarop je in het verleden het hoofd hebt geboden aan stress. Verder kun je ook voorbeelden aanhalen van momenten waarop deze druk je juist tot een meer productieve werknemer heeft gemaakt.

Hoe kun je deze vraag correct beantwoorden?

De beste manier om deze vraag te beantwoorden is door een voorbeeld te geven van manieren waarop je met stress om bent gegaan in een vorige functie. Op die manier kan de werkgever zich een duidelijk beeld vormen van hoe goed je je werkt kunt uitvoeren in stressvolle situaties. Vermijd bij het beantwoorden van deze vraag echter om een voorbeeld te geven van een voorval waarin je jezelf in een onnodig stressvolle situatie hebt gebracht, bijvoorbeeld door een anekdote te vertellen over situatie waarin je gestrest was vanwege bijvoorbeeld je eigen nalatigheid. Beter richt je je bij de formulering van het antwoord juist op een moment dat je een moeilijke taak, of zelfs meerdere opdrachten, kreeg en je toch deze situatie de baas wist te worden.

Je moet eveneens niet te veel praten over hoe gestrest je je voelde in een bepaalde situatie. Hoewel je zeker toe moet geven dat je te maken had met stress, dien je te benadrukken hoe je hiermee om bent gegaan, in plaats van hoe dit je negatief heeft beïnvloed.

Indien mogelijk moet je voorkomen dat je gaat praten over situaties waarin je gestrest bent door een voorval die standaard hoort bij de baan waar je op dat moment voor solliciteert. Wanneer je bijvoorbeeld zegt dat je gestrest raakt als je meerdere projecten uit moet gaan voeren, en dit voor de baan noodzakelijk zal zijn omdat je vaak een ​​groot aantal opdrachten in een keer af moet werken, dan zal je in de ogen van je potentiële werkgever als ongeschikt voor de functie zijn.

Je zou bij de beantwoording van deze vraag zelfs kunnen vermelden dat een beetje spanning op het werk een goede motivatie voor je kan zijn. Je kunt dan een voorbeeld geven van een zekere mate van stress, bijvoorbeeld tijdens de uitvoering van een moeilijk project, die je geholpen heeft om een meer creatieve- en productieve werknemer te worden.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Een zekere spanning en druk op het werk is heel belangrijk voor mij. Goede spanning, zoals het hebben van veel opdrachten waaraan ik kan werken of een naderende deadline helpt me om gemotiveerd en productief te blijven. Natuurlijk zijn er momenten die tot te veel druk en stress kunnen leiden, maar ik ben zeer bedreven in het vinden van een evenwicht tussen verschillende projecten en het halen van deadlines. Ik had ooit bijvoorbeeld drie grote projecten lopen in dezelfde week waar de druk erg hoog was. Omdat ik echter een gedetailleerd werkschema had gemaakt, kon ik elk project stukje bij beetje afwerken en voltooide ik alle drie de projecten ruim van tevoren en wist ik bovenal onnodige stress te vermijden.
  • Ik reageer doorgaans op bepaalde situaties, in plaats van op stress. Op die manier kan ik de situatie onder controle houden en wordt het werk niet te stressvol. Wanneer ik bijvoorbeeld om moet gaan met een ontevreden klant, dan zal ik in plaats van het gevoel te benadrukken, me gaan richten op de controle van de opdracht. Ik geloof dat mijn vermogen om effectief te communiceren met klanten tijdens dit soort momenten me helpt om mijn eigen stress in dergelijke situaties in de hand te houden en op die manier een groot deel van de stress weg kan nemen bij de klant.
  • Ik kan eigenlijk beter werken onder een bepaalde druk en ik heb ontdekt dat ik het leuk vind om te werken in een uitdagende omgeving. Als schrijver en redacteur gedij ik dan ook uitstekend in een omgeving met strikte deadlines en de afwerking van meerdere projecten tegelijkertijd. Ik vind dat, wanneer ik onder de druk van een deadline sta, dat ik een aantal van mijn meest creatieve prestaties kan leveren.

Lees ook: 

Meer
Lees meer...