Vuelta 2022: Evenepoel breidt voorsprong op concurrentie uit; Meintjes pakt ritzege

Remco Evenepoel heeft een gouden zaak gedaan in de negende rit van de Vuelta a España. Bovenop de supersteile Les Praeres reedt hij zijn concurrenten één voor één uit de wielen, waardoor steviger in het rood de rustdag ingaat. De Zuid-Afrikaan pakte vanuit de vroege vlucht de ritzege, de mooiste overwinning uit zijn carrière.

Omdat er een kans was dat de vluchters voorop zouden blijven, begon de 171,4 kilometer lange negende rit van Villaviciosa naar Les Praeres in de Ronde van Spanje met een heel lange strijd mee te zitten voorin. Vooraf moesten we wel afscheid nemen van Wout Poels (Bahrain Victorious) en Pieter Serry (Quick-Step Alpha Vinyl), die positief hadden getest op het coronavirus, en Sepp Kuss (Jumbo-Visma), die met koorts was wakker geworden.

Meintjes vanuit de vroege vlucht

Pas na een uur kwam de vlucht tot stand. Samuele Battistella (Astana), Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious), Dylan van Baarle (INEOS), Louis Meintjes (Intermarché), Filippo Conca (Lotto Soudal), Thymen Arensman (DSM), Jimmy Janssens, Robert Stannard (Alpecin Deceuninck), José Manuel Diaz (Burgos-BH) en Simon Guglielmi (Arkéa Samsic) raakten uiteindelijk weg. Arensman, die maar op 2’24” stond van leider Evenepoel stond in het klassement, liet zich echter – met tegenzin – uitzakken. Daardoor trokken we met negen leiders verder. Zij kregen maximaal zo’n vijf minuten.

In het peloton hield Quick-Step Alpha Vinyl alles onder controle voor rode trui Remco Evenepoel. De kopgroep bleef samen tot aan de voet van de supersteile slotklim. Daar was de Belg Jimmy Janssens de meest gretige. Hij probeerde het eerst met Conca en raakte daarna weg met de jonge Battistella. Even leek Janssens zelfs alleen op weg naar de aankomst. Maar dat was zonder Louis Meintjes gerekend. De nummer 8 uit laatste Ronde van Frankrijk ging over zijn medevluchters op weg naar ritwinst. Op zijn 30ste pakt de Zuid-Afrikaan zo de mooiste zege uit zijn carrière.

Evenepoel te sterk voor concurrentie

In de achtergrond werd leider Remco Evenepoel – net als de vorige bergritten – perfect afgezet aan de voet van de slotklim door zijn ploegmaats. Daar zat hij al snel met een klein elitegroepje. Enkel Primož Roglič (Jumbo-Visma), Juan Ayuso (UAE Emirates) en Enric Mas (Movistar) konden namelijk nog volgen, met Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) op enige afstand.

Zonder echt te demarreren reed Evenepoel zijn concurrenten echter één voor één uit het wiel op de megasteile stroken van Les Praeres. In de achtergrond bleek de piepjonge Ayuso op 34 seconden het best stand te houden. Mas verloor 44 seconden op Evenepoel en de rest van de klassementsrenners volgden kort erna.

Zo heeft de Belg in het klassement nu al 1’12” voorsprong op Mas en 1’53” op Roglič. Rodríguez volgt op 2’33”, Ayuso op 2’36” en Simon Yates (Team BikeExchange – Jayco) al op 3’08”. Maandag wacht het peloton een rustdag en dinsdag staat een tijdrit van 30,9 kilometer op het programma. Zonder ongelukken zou Evenepoel daar opnieuw voorsprong moeten kunnen pakken.

Bekijk de aankomsten van Remco Evenepoel en Louis Meintjes:

Bekijk de samenvatting van de negende rit van de Vuelta a España:

Meer
Lees meer...