Waar en wanneer worden mondmaskers verplicht?

Op de uitgebreide persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad gisterenavond was er voor het eerst veel aandacht voor het gebruik van mondmaskers. Toch is nog altijd veel verwarring of wanneer je nu wel of niet mondmaskers moet dragen, en hoe je eraan kan komen.

Het welles/nietes-spelletje rond mondmaskers in de strijd tegen het nieuwe coronavirus duurt in ons land nu al meer dan een maand. Tot nu toe zijn ze nooit aangeraden of verplicht geweest voor gewone burgers. Niet alleen waren er simpelweg niet eens genoeg voor de zorg, in geval van social distancing hebben ze ook maar weinig nut.

Openbaar vervoer

Nu het land vanaf 4 mei stilaan weer begint ‘open’ te gaan, komt daar verandering in. Zo worden mondmaskers verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar op alle openbaar vervoer. Ook in bus-, tram- en metrohalte en in treinstations zijn maskers verplicht.

Die beslissing werd genomen op vraag van de openbare vervoersmaatschappijen. Zij verwachten namelijk veel meer reizigers vanaf 4 mei omdat zo goed als alle bedrijven dan opnieuw open gaan. Daardoor zal het moeilijk worden om op alle treinen, teams en bussen de social distance-regels van 1,5 meter te respecteren. In dat geval moeten mondmaskers voorkomen dat mensen elkaar besmetten.

Scholen

Vanaf 15 of 18 mei gaan de basisscholen en de middelbare scholen opnieuw open. Ook daar wordt een mondmasker verplicht voor alle leerlingen ouder dan 12 jaar en voor het personeel. Die mondmaskers moeten de hele dag door gedragen worden.

Openbare plaatsen

Op andere plaatsen komt er geen verplichting om een mondmasker te dragen. Ze worden wel sterk aangeraden op alle plaatsen waar de veilige afstand van 1,5 meter niet voortdurend kan gegarandeerd worden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn op bepaalde werken of in winkels eens die allemaal opnieuw opengaan op 11 mei.

Toch beklemtoont de regering nogmaals dat die social distancing in de eerste plaats moet blijven gerespecteerd worden. Ook de andere richtlijnen zoals handen wassen en hoesten of niezen in de elleboog blijven van kracht

Mondmaskers dienen enkel als eventuele extra bescherming. Eigenlijk bescherm je met een mondmasker niet echt jezelf, maar vooral de mensen rondom jou. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel besmettingen met het nieuwe coronavirus gebeuren voor patiënten de eerste symptomen ontwikkelen. Sommigen krijgen zelfs nooit symptomen, maar kunnen als asymptotisch drager wel anderen besmetten door kleine vloeistofdeeltjes. Die verspreiding moeten mondmaskers helpen voorkomen.

Welke maskers en hoe kom je eraan?

De bedoeling blijft nog altijd om de chirurgische mondmaskers en de extra veilige FFP2-maskers te behouden voor medisch en zorgpersoneel. Voor gewone burgers volstaat het om een stoffen, herbruikbaar masker te dragen.

Op de persconferentie gisteren zei de regering dat een sjaal of bandana eventueel ook mag gebruikt worden. Het gaat er vooral om dat de mond en neus bedekt is.

Hoe kom je eraan?

Er wordt aangemoedigd om, indien mogelijk, zelf zo’n mondmaskers te maken. Daarover zal de overheid richtlijnen verspreiden. Het is ook om die reden dat stoffen- en fourniturenwinkels al open gaan op 4 mei, een week vroeger dan andere winkels.

De regering liet ook weten dat elke Belg thuis één herbruikbaar mondmasker toegestuurd zal krijgen met twee filters. Hoe en wanneer die verdeling precies zal gebeuren is wel nog niet bekend.

Hoe gebruiken?

Een van de redenen waarom de regering tot nu toe mondmaskers nooit verplicht of aangeraden heeft, is omdat het gebruik ervan niet zo eenvoudig is. Wie ze fout draaft of niet correct op- of afzet kan zelfs meer kwaad dan goed doen.

Voor je het mondmasker aandoet moet je altijd grondig je handen wassen. Vervolgens doe het masker aan door enkel de rekkers of linten aan te raken. Daarbij begin je bovenaan je oren en ga je zo naar beneden. Om het mondmasker af te doen, ga je omgekeerd te werk. Ook dan is het belangrijk om je handen eerste grondig te wassen met zeep.

Het is niet de bedoeling om je mondmasker daarna nog aan te raken, zelfs niet als het jeukt, je wil roken of iets anders wil doen. Zo vervalt namelijk niet alleen het nut van een mondmasker, maar loop je zelfs meer besmettingsgevaar door je gezicht aan te raken met je handen.

Herbruikbare mondmaskers kan je ontsmetten door ze te wassen op 90 graden.

Meer
Lees meer...