Sinds de start van de Olympische Winterspelen in Peking zijn de spanningen tussen China en Zuid-Korea opnieuw fel aan het toenemen. De inzet is de Hanbok, die wordt gezien als de nationale klederdracht van Zuid-Korea, maar door China gezien wordt als deel van hun cultuur. De discussie uit zich vooral in de spam van kotsemoji’s op Instagramposts van K-popsterren en Koreaanse acteurs.
Wie verschillende Zuid-Koreaanse sterren volgt op Instagram heeft misschien al iets gemerkt aan hun commentsecties. Die worden gedomineerd door kotsemoji’s en boodschappen in het Chinees. Dat is het gevolg van een nieuw conflict tussen Zuid-Korea en China over de Hanbok.
Openingsceremonie
Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen op 4 februari droeg een van de Chinese dansers een Hanbok, een ruime jurk met een vestje met lange mouwen. De danseres droeg dit op een moment waarop de verschillende culturen van China in de verf werden gezet.
There’s a lot of discussion today in Korea about what looks like a hanbok at the Beijing Olympics opening ceremony, where ethnic groups from China were represented. While some claim it’s just representing ethnic Koreans, others say it’s part of a trend of stealing Korean culture. pic.twitter.com/LDEGQho5uk
— Raphael Rashid (@koryodynasty) February 5, 2022
De Hanbok wordt gezien als de traditionele Zuid-Koreaanse klederdracht en wordt op feestdagen ook nog steeds gedragen. China zelf noemde de Hanbok tijdens de openingsceremonie een eerbetoon aan de grote Zuid-Koreaanse gemeenschap in hun land, maar Zuid-Korea zag het niet zo. Zij zagen het vooral als een manier waarop China (opnieuw) een deel van hun cultuur probeert te claimen.
Politieke reactie
Verschillende Zuid-Koreaanse politici reageerden toen al door te zeggen dat de Hanbok Zuid-Koreaanse cultuur is en geen Chinese. Zo schreef Lee Jae-myung, de presidentskandidaat van de Democratische Partij, kort na de openingsceremonie op Facebook: “Aas niet op de cultuur van anderen”. Park Chan-dae, de woordvoerder van de Democratische Partij ging hier nog wat dieper op in. Hij omschreef het als “een extreem belangrijk probleem”. “We kunnen de overduidelijke poging van China om de Zuid-Koreaanse cultuur te claimen op een podium als dat van de Olympische Spelen niet negeren.”
Ook vanuit de conservatieve kant kwam er een reactie op de Hanbok tijdens de openingsceremonie. De presidentskandidaat van de conservatieve People Power Party Yoon Suk-yeol, liet al weten dat het Goguryeo- en Balhae-tijdperk, waarin de Hanbok z’n oorsprong vindt, een “belangrijk deel van de Zuid-Koreaanse geschiedenis is”. Zijn woordvoerder was harder en omschreef de openingsceremonie als “beschadigd”. Hij eiste een duidelijke reactie van China op het “vernietigen van de Zuid-Koreaanse culturele identiteit en het vervormen van de geschiedenis”. Hij haalde ook uit naar de Zuid-Koreaanse minister van Sport Hwang Hee. Die had volgens Lee moeten ingrijpen voor de openingceremonie plaatsvond. Hwang liet wel weten dat de openingsceremonie “misverstanden” kon veroorzaken tussen de twee landen, maar dat hij verder niet zou ingrijpen.
Diskwalificaties
De spanningen liepen op na de halve finale van de 1.000 meter shorttrack bij de mannen. Tijdens die wedstrijd werden namelijk twee Zuid-Koreaanse shorttrackers, Hwang Dae-heon en Lee June-seo, gediskwalificeerd.
Veel Koreanen waren het niet eens met die beslissing en ook het Korean Sport & Olympic Committee wilde ingrijpen. Volgens het Zuid-Koreaanse Olympisch Comité ging het om een “bevooroordeelde en niet-transparante beslissing”. Na de diskwalificatie schaarde RM van BTS zich ook publiek achter de gediskwalificeerde shorttrackers, wat hem niet in dank afgenomen werd door Chinese fans.
Kotsemoji’s
RM is niet de enige die reageerde op de heisa. Ook SUGA van BTS deelde subtiel z’n steun voor de Zuid-Koreaanse zijde van het conflict door een foto van zijn solo Daechwita te delen op Instagram. Op die foto draagt hij een Hanbok. Omdat de BTS-leden de comments op hun persoonlijke Instagrampagina’s uitgeschakeld hebben, kwam er daar geen kritiek. Die kwam er wel op het algemene Instagramprofiel van BTS. Daarnaast is op het Chinese sociale medium Weibo ook opgeroepen tot de boycot van BTS.
Hyoyeon van Girl’s Generation en recent GOT The Beat deelde een foto met een Hanbok. Bij die foto schreef ze: “De Koreaanse Hanbok is prachtig”. Dat leverde haar een storm aan kotsemoji’s op, waardoor ze uiteindelijk de comments op de foto uitschakelde.
Solozangeres Chung Ha vertelde in een livestream dat de Hanbok “traditionele Koreaanse klederdracht” is en ook zij werd uitgescholden op Weibo. Park Shin-hye (Memories of the Alhambra, Sisyphus) kreeg waarschijnlijk de zwaarste kritiek te verduren. De actrice, die op dit moment zwanger is, deelde een foto waarop ze een Hanbok draagt met de hashtag #koreantraditionalclothes. Die foto kreeg al meer dan 60.000 comments en het overgrote deel daarvan is negatief. Daarbij wordt zij beschuldigd van het stelen van de Chinese cultuur en wordt zelfs al uitgehaald naar haar nog ongeboren kind.